Annons
Nyheter

Vägval i världens största muslimska land

På onsdag väljer invånarna i Indonesiens huvudstad Jakarta ny guvernör. Sedan den tidigare omåttligt populära Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama anklagats för blasfemi handlar valet nu mer om religion än om sakfrågor, något som oroar både väljare och en människorättsexpert.(TT)
Publicerad 13 februari 2017
””

Det är kvällen för den tredje och sista debatten inför valet på onsdag. Anhängare till de tre kandidaterna sitter uppdelade, alla i sin favoritkandidats färger, och ser debatten på en storbildsskärm.

En bit bak sitter Firliana Purwanti, kvinnorättsaktivist som volontärarbetar i Agus Yudhoyonos kampanj.

””
Annons

Blasfemilag politisk

Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama, tidigare vice guvernör, avancerade när guvernören Joko Widodo valdes till president.

I höstas hade Ahok nästan 70 procent av väljarnas stöd. Men efter en kommentar om att folket inte ska vilseledas av ett stycke i Koranen som kan tolkas som att muslimer inte får välja en icke muslimsk ledare, bröt stora demonstrationer ut på Jakartas gator. Som mest demonstrerade omkring en halv miljon människor för att Ahok skulle åtalas för blasfemi.

””

Efter anklagelserna och tre demonstrationer med den radikala islamistgruppen FPI, Islamic Defenders Front, i spetsen har Ahok tappat till omkring 40 procent. Rättegången pågår fortfarande.

Nedkylningsperiod

Från söndag råder en så kallad nedkylningsperiod fram till valdagen på onsdag; allt kampanjarbete och demonstrationer med politiska budskap är förbjudna.

I lördags hölls en massbön i Sydostasiens största moské i centrala Jakarta, med efterföljande demonstrationer på gatorna runt om. Budskapet var tydligt. Muslimer röstar på muslimer.

Bland demonstranterna fanns anhängare av både Agus Yudhoyono och Anies Baswedan.

I en samlingslokal för Anies volontärer i södra Jakarta berättar Muhammad Husnil om varför han som tidigare röstade på Ahok och Widodo nu stödjer Anies. Han säger att han hörde hur Ahok uttalade sig om fattiga, hur han tilltalade folk från en lägre klass, och det gjorde honom arg. Ahok har även anklagats för att ha tvångsförflyttat folk från slumområden för att rensa upp staden.

””

Andra valomgång

Annons

Om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna går de två med flest röster vidare till en andra valomgång i mitten på april.

Om Ahok döms för blasfemi innan den andra valomgången får han inte ställa upp. Döms han senare måste han avtjäna ett fängelsestraff och lämna över till sin andrekandidat. Maxstraffet är fem år.

Andreas Harsono på HRW säger att när det gäller blasfemi mot islam har hittills alla som åtalats fällts.

””
””

Vägval

Framför ett hav av rutiga skjortor och uppsträckta v-formade fingrar kliver Ahok så upp på scenen. Det är avslutning för valrörelsen.

””

Ahok är kandidat nummer två.

En pensionerad polis kommer fram, han berättar att han har varit i Sverige.

””

Väljs Ahok den 15 februari blir han den första demokratiskt valda kristna guvernören i Jakarta, huvudstaden i världens största muslimska land, sett till befolkning.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons