Nyheter

Kongovalet kan flyttas fram ett år

Kongo-Kinshasas valkommission meddelade på lördagen att de vill skjuta fram valet i landet till slutet av 2017, något som oppositionen snabbt avvisade.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016
””

Kommissionen kommer att behöva "504 dagar från och med 31 juli 2017" för att ta itu med utmaningarna det innebär att organisera valet. Bland annat ska röstmaterial och personal fördelas till 136 000 vallokaler, uppgav Naanga.

"Riktlinje"

Oppositionen, som fruktar att president Joseph Kabila inte kommer att avgå när hans mandatperiod löper ut i december i år, var snabb med att slå tillbaka. Talespersonen Jean Lucien Bussa sade att valkommissionen "måste lyssna på de åsikter som deltagarna i dialoggruppen har, och inte göra som den vill."

Enligt Naanga handlar det inte om ett beslut, utan snarare att förslaget ska fungera som en "riktlinje".

Ett val var inplanerat till november i år, men i augusti meddelade valkommissionen att det inte kommer att finnas något fullständigt register över röstberättigande förrän i juli nästa år. Nu vill de alltså att valet ska flyttas till november 2017.

Joseph Kabila efterträdde sin far på presidentposten år 2001 och har sedan dess vunnit flera ifrågasatta val. Konstitutionen förbjuder honom att ställa upp för en tredje valperiod, men författningsdomstolen i landet fattade tidigare i år ett beslut som innebär att han kan fortsätta regera om valet skjuts upp.

Kritiker anklagar Kabila för att försöka klamra sig kvar vid makten efter mandattidens slut, på samma sätt som skett i andra afrikanska länder som grannarna Kongo-Brazzaville och Rwanda.

Våldsamheter

En våg av dödliga sammandrabbningar har brutit ut i landet mellan polisen och demonstranter den senaste tiden, i samband med protester mot Kabila.

Det amerikanska finansdepartementet satte tidigare i veckan press på Kabila genom att svartlista två av hans närmsta män, som uppges vara inblandade i våldshandlingar mot presidentens motståndare.

TT