Annons
Nyheter

Vatikanen utesluter sexanklagad kardinal

Vatikanen avkragar den amerikanske förre kardinalen Theodore McCarrick, som avgick förra året efter flera anklagelser om sexövergrepp mot minderåriga.(TT)
Publicerad 16 februari 2019

McCarrick - en av de mest inflytelserika personerna inom den katolska kyrkan i USA - är den första kardinalen någonsin som fråntas sitt prästmandat på grund av anklagelser om sexuella övergrepp.

I juli förra året blev han den första kardinalen på nästan 100 år att tvingas bort från ämbetet. I januari slog en Vatikandomstol fast att 88-åringen är skyldig till att ha förgripit sig på en tonåring. Anklagelserna sträcker sig 50 år tillbaka i tiden och när de offentliggjordes trädde ytterligare män fram och hävdade att McCarrick tvingat dem att sova med honom i samband med att han utbildade dem.

Annons

"Ber att det helar"

"Ingen biskop, oavsett hur inflytelserik, står över kyrkans lag", säger kardinal Daniel DiNardo, ordförande i den amerikanska biskopskonferensen, i ett uttalande.

"För alla de som McCarrick har förgripit sig på ber jag att denna dom utgör ett litet steg, ett av många, mot helande."

En avkragning är det värsta straffet en präst inom den katolska kyrkan kan få. Det innebär att han fråntas rätten att kalla sig präst och i juridisk mening är att betrakta som en lekman. Bildligt syftar det till att prästen fråntas sin vita krage.

Fallet är ett i en lång rad som har skakat om den katolska kyrkan i USA på senare år, där de kyrkliga myndigheterna anklagas för att ha sett mellan fingrarna och flyttat runt övergreppsanklagade präster mellan olika församlingar.

Permanent via påven

Påve Franciskus bifaller uteslutningen, vilket innebär att den är definitiv och det inte finns några möjligheter för Theodore McCarrick att överklaga. I augusti anklagades påven för att ha uppmärksammats på fallet McCarrick redan 2013, utan att ha reagerat.

Nästa vecka hålls påvens toppmöte för att stoppa övergrepp inom katolska kyrkan. Det är första gången någonsin som samtliga ordföranden i världens biskopskonferenser samlas för att diskutera frågan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons