Nyheter

Israeliska ministrar försvarar soldater

Flera israeliska ministrar försvarar de soldater som hörs i ett starkt kritiserat filmklipp inspelat vid gränsen mellan Israel och Gaza. I filmen hörs hur soldaterna jublar när en palestinsk man skjuts i benet och faller till marken.(TT)
Publicerad 10 april 2018

Filmen, som publicerats på den sociala plattformen Whatsapp, har spelats in av soldaterna själva genom kikarsiktet på ett prickskyttegevär, och visar hur tre till synes obeväpnade palestinier närmar sig gränsstängslet. Den soldat som håller i vapnet frågar sina överordnade om klartecken att få öppna eld. Efter en stund hörs ett "okej" och soldaten skjuter en av de palestinska männen. Då utbryter jubel bland de soldater som står intill.

Videon har fått stor spridning och soldaternas agerande har fått skarp kritik både av israeliska politiker och av människorättsgrupper.

Men nu får soldaterna stöd av flera ministrar. Försvarsminister Avigdor Lieberman anser att soldaterna "borde få medalj", medan den soldat som lät filma händelsen borde "degraderas". Utbildningsminister Naftali Bennett uttrycker också stöd och säger att filmen "inte visar gevärseld mot vem som helst, utan mot en terrorist som rört sig i en avstängd zon".

Högerpolitikern Yehudah Glick, som tillhör premiärminister Benjamin Netanyahus styrande Likudparti, är däremot kritisk mot soldaterna, och beskriver videon som upprörande och "en besvikelse".

Den israeliska militärens talesperson uppger att filmen spelades in i december då palestinier rört sig vid gränsstängslet i närheten av gränsstationen Kissufim och att den palestinske mannen skadades vid händelsen.

TT