Annons
Nyheter

Lösa formuleringar i vitboken om brexit

Brexit-ministem David Davis har lagt fram en plan för Storbritanniens utträde ur EU i underhuset. Hans förhoppning är att den ska leda till ett "nytt konstruktivt partnerskap med EU". Dokumentet följer de tolv principer som premiärminister Theresa May presenterade i ett tal den 17 januari.(TT)
Publicerad 2 februari 2017

Dokumentet följer de tolv principer som premiärminister Theresa May presenterade i ett tal den 17 januari.

Enligt Davis eftersträvar regeringen "ett nytt, positivt och konstruktivt partnerskap mellan Storbritannien och Europeiska unionen som verkar i våra ömsesidiga intressen".

Annons

Vaga planer

Det 77-sidiga dokumentet, som kallas vitbok, öppnar upp för samma sorts kritik som jagat Mays regering länge - att planerna är för vaga och osäkra. Till exempel nämns att fri rörlighet för människor mellan EU och Storbritannien ska övergå i ett nytt arrangemang, men med lösa formuleringar som att "det kan bli en stegvis process".

Det sägs också tiden det tar att fasa in nya arrangemang som gränskontroller och tullsystem kan skifta. Storbritannien ska dra sig ur den inre marknaden i syfte att kontrollera invandringen från EU som under ett år fram till juni 2016 uppgick till 284 000 personer.

Regeringen vill också undvika tullavtal med EU som utgör ett hinder för att ingå egna handelsavtal med resten av världen.

May varnar

May varnade nyligen i ett tal inför utländska ambassadörer för att Storbritannien kommer att införa konkurrenskraftiga skattesatser om landet inte kan sluta ett frihandelsavtal med EU.

Davis framhöll i underhuset att Storbritannien vill uppnå ett starkt, alternativt partnerskap med EU.

I dokumentet heter det att regeringen "ett så nära samarbete som möjligt i kärnfrågor som säkerhet, utrikespolitik samt vetenskap och teknologi".

"Den här regeringen kommer inte att göra några försök att stanna i EU bakvägen, inte heller kommer vi att hålla en andra folkomröstning om medlemskapet", sägs det.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons