Nyheter

30-begränsat genom hela Skivarp ett löjligt krav

Nyheter • Publicerad 22 december 2005

Är Skurups kommun det nya gnällbältet?

Där ingår bland andra byn Skivarp där biltrafiken är gles men uppenbarligen ändå stör så till den milda grad att hastighetsbegränsning till 30 kilometer i timmen förespråkas av flera personer. Sunt förnuft synes vara en bristvara.

Djurgårdar finns i hela landet. Djur måste varje dag korsa en väg av olika anledningar. Det känner man väl till när man köper gården. Och det framgår vad väghastigheten är. Det är ej rimligt att begära en hastighetssänkning till krypfart (30) dygnet runt endast för att tillgodogöra en häströrelses bekvämlighet.

Vanligt är att man utrustar person med en synlig flagga som om så erfordras kan stoppa biltrafik när djur måste korsa väg. Detta praktiseras i hela övriga världen sedan decennier och det fungerar alldeles utmärkt. Bilister har förståelse för detta, men respekterar ej 30-skyltar på tomma vägar på landsbyggd.

Klagomålen beträffande Landsvägen genom Skivarp är löjliga. Var tacksam att vägen finns, annars dör byn. Lite oljud hör livet till.

Hastigheten 50 är högst rimlig. Att göra den flera kilometer långa genomfarten till 30-väg gagnar ingen. Ljudnivån minskar ej genom detta och olyckorna är trots allt tämligen få till antalet.

Om det ej passar någon inflyttad ger jag rådet att flytta ut i ensligheten där du själv står för alla "oljud".

Bo Barkinge

Skivarp

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.