GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Äldreomsorgen havererar

Nyheter • Publicerad 13 december 2013

Nyligen deltog jag i en hearing om äldres situation i Simrishamn, en kommun som är en framtids- spegel av Europa då det gäller äldres vardag. Här finns många över 65 år, 27 procent av befolkningen och snart är hela Europa i samma situation. I Simrishamn fick jag lyssna på entreprenörer som vill sätta Österlen på kartan som Sveriges Baden-Baden, en kurort dit pensionärer åker för att göra av med slantar på gourmetmat, friskvård och evenemang. Ordet ”äldrebransch” upprepades många gånger. Bostadsföretagen var där och gjorde reklam för sina lägenheter varav många står tomma eftersom de är för dyra för bostadsköns cirka 200 personer. Ett hotell fick marknadsföra sin yoga och spaverksamhet och visst är yoga bra och förebyggande men vilka av framtidens pensionärer kommer ha råd med en sådan lyx.

I EU har man kommit överens om gemensamma mål för att bekämpa fattigdomen, skapa hållbara pensionssystem och främja tillgången till sjukvård och äldreomsorg och det är inte en dag för tidigt. I Simrishamn möter man i stället framtiden genom att inför LOV (Lagen om valfrihet) för att fresta riskkapitalbolag och locka burgna pensionärer till Österlen. Här marknadsförs golf- banor, vinprovning och kultur samtidigt som bibliotek läggs ner och konsthallen görs oåtkomlig. Bristen på visionär kulturpolitik är slående. Så länge vård och omsorgs drivs av (mestadels) kvinnor med låga löner, deltidstjänster och liten möjlighet att påverka sin arbetssituation så är en ”äldrebransch” bara en tanke- lek för bättre bemedlade och bidrar knappast till att lösa krisen i vården. Framtidens äldre kommer att få lita till ideella krafter för stöd.

Det håller inte och kommer innebära att miljontals människor få uppleva vanvård för att deras döttrar, svärdöttrar och frivilligorganisationerna inte mäktar med. Äldreomsorgen är på väg att haverera så nu måste politiken höja blicken! Det krävs långsiktighet och fantasi, inte blåa drömmar om snabba pengar att tjäna i en ”äldrebransch”.

INTERNAL INTERNAL
Margarethe Müntzing (FI)
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.