Annons
Nyheter

Alla vuxna har ett ansvar för våra barn

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2010
Enligt den treåriga flickans berättelse närmade sig mannen från utsidan av staketet när barnen var på väg in efter en utevistelse förra måndagen.
Enligt den treåriga flickans berättelse närmade sig mannen från utsidan av staketet när barnen var på väg in efter en utevistelse förra måndagen.Foto: 

ººYA rapporterar tisdagen 12 oktober om hur en liten flicka på Nektarinens förskola i Ystad blev erbjuden godis av en man om hon följde med honom. Detta händer allt som oftast. Vi måste bli mera vaksamma angående vuxna i barnens närhet.

Barn rövas bort, till och med från barnsitsen på mammas cykel, vilket hände i Malmö i måndags. Över 750 barn har hämtats av en av sina föräldrar och därefter försvunnit. De flesta har förts ut ur landet. Kvar står den andra föräldern ensam och förtvivlad.

Annons

I veckan i Göteborg togs två barn av sin far. Modern hade hela vårdnaden så socialtjänsten var med och bevakade de fyra timmar som fadern fick träffa sina barn. Han försvann med barnen. Hur kan allt hända när uppmärksamma personer bevakar?

På förskolan i Ystad fanns personal som blev av med flickan några minuter bara. Trädgården är stor. Staket finns, med buskar intill. En illvillig person vill locka flickan. Detta händer utanför dagis och skolor alltför ofta. Barn blir erbjudna att åka med i bilar. De lockas med än det ena, än det andra. Våra barn är vårt allt. Inget ont får hända. Vi måste bli mera uppmärksamma. Ser vi något underligt måste vi reagera. Alla barn är viktiga. Inte bara våra egna. Vi vuxna måste se upp. Vem lockas nästa gång? Vem blir bortförd, vem blir förstörd eller dödad?

Vi berättar för barnen: "gå inte med någon okänd", "gör inte si eller så". Men riktigt små barn förstår inte. Barn vill tro gott om vuxna, se med glädje och tillförsikt på oss. Vi är deras förebilder. Ett fåtal vuxna är tyvärr inte att lita på. De begår övergrepp, vill skada med mera. Ett litet barn som försvinner har inte så mycket att sätta emot ondskan. Vi ska skydda dem och vi måste bli bättre på det. Inte ens i hemmen är barnen säkra. Övergrepp, misshandel, psykisk terror uppdagas alltför sent. Se upp.

Mormor och farmor
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons