Annons
Nyheter

Arbetsmarknadspolitiken avgörande

Nyheter • Publicerad 3 mars 2014

Den 20 februari var det världsdagen för social rättvisa. En dag som uppmärksammar vikten av att bekämpa arbetslöshet och fattigdom för att främja solidaritet, harmoni och lika möjligheter både inom och mellan samhällen.

I Sverige har vi haft en moderatledd regering i nästan åtta år – en regering som tycks utgå ifrån att arbetslöshet beror på människors lathet eller ovilja snarare än på avsaknaden av arbetsmarknads- och jobbpolitik. En hög arbetslöshet leder till att människor blir ekonomiskt och socialt utsatta samt ökar risken att löntagare ställs mot löntagare, kanske i konkurrens om jobb och bra villkor. Vi kan uppleva det här hemma och vi hör om det i krisens spår i Europa.

Annons

Men utsatthet, fattigdom och frustration tjänar ingen på. Tvärtom. I ett samhälle där alla som kan och vill arbeta skapas i stället förutsättningar för att öka resurserna till vård, skola och omsorg.

Vi vet att arbetsmarknadspolitiken spelar stor roll för hur arbetslösheten utvecklas, vilka chanser var och en har till en bra omställning eller om möjligheter till utbildning finns. Därför är full sysselsättning en viktig del i social rättvisa. Att det bedrivs en aktiv arbetsmarknadspolitik är avgörande för framtiden.

Sverige behöver en regering som sätter jobben först. En regering som ger möjligheter för människor att växa. Som prioriterar utbildnings- och kompetenssatsningar och tror på att vi kan stärka oss i den globala konkurrensen.

INTERNAL INTERNAL
Kent Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons