Annons
Nyheter

Att ta ansvar

Nyheter • Publicerad 24 mars 2014

Replik till Kent Mårtensson och Roger Jönsson.

Enligt Socialdemokraterna är det mesta fel nuförtiden. En del taxor för trygghetslarm och annat inom socialförvaltningen har höjts och kostnadsanpassningar har gjorts.

Annons

Men Kent Mårtensson nämner inte att taxorna inte höjts på många år och nu ändå ligger i nivå med grannkommunerna. Han nämner inte att regler för maxtaxa och förbehållsbelopp gör att de med lägst inkomster inte drabbas. Han nämner inte heller att socialnämndens budget ständigt ökar, att vi skapat nya äldreboenden, trygghetsboenden och boenden för dem som behöver särskilt stöd. Detta är att ta ansvar.

Europa har de senaste åren lidit av en lågkonjunktur utan motstycke. I Sverige är ca hälften av BNP beroende av export och den största delen går till övriga Europa.

Om de länder som ska köpa svenska varor och tjänster har problem påverkas självklart vår ekonomi och våra svenska jobb. Skattetillväxten drabbas. I den här situationen är det rätt att vara försiktig med skattebetalarnas pengar.

Att öka de offentliga kostnaderna och tvingas höja skatten skulle skada långsiktigt och begränsa tillväxten. Vi har de senaste åren fört en klok och väl balanserad ekonomisk politik med goda ekonomiska resultat. Det är att ta ansvar.

”Satsa på Ystads ungdomar” säger Socialdemokraterna. Detta menar de ska ske med nya kommunala ungdomsarbetsplatser med riktiga löner för att ungdomarna ska arbeta och/eller studera. Denna frikostighet med skattebetalarnas pengar är ansvarslös nu i den svåraste lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Samtidigt som Ystads (S) vill betala ungdomar för att de studerar vill partiet på riksplanet återställa både restaurangmoms och arbetsgivaravgift för unga. Syftet med dessa sänkningar var just att ta bort hindren för att anställa. Detta har haft mycket god effekt för att ungdomar ska kunna få riktiga jobb.

Rogers och Kents förslag är snarare att ”atsa Ystads ungdomar”i ett ogenomtänkt spel med dunkel utsikt. Detta är inte att ta ansvar.

I Skåne har de senaste åren både Region Skåne och kommunerna förbättrat möjligheterna till jobb – oftast för unga – inom ramen för finansiell samordning inom rehabilitering. Här samarbetar Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och SÖSK-kommunerna för att med gemensamma projekt hjälpa dem som står allra längst från arbetsmarknaden. Inte primärt med att få jobb utan att komma närmre att bli anställningsbara. Detta är att ta ansvar.

INTERNAL INTERNAL
Kristina Bendz, Bo Lönnerblad, Henrik Plantin
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons