Även skånska föräldrar kan påverka drickandet
Endast 39 procent av föräldrarna till 15-åringar i Skåne tror att ett konsekvent nej till alkohol bidrar till att minska den egna tonåringens drickande, enligt en ny Sifoundersökning som publiceras i dag. Siffran för Skåne är klart lägst i landet – genomsnittet för riket är 50 procent.
Samma undersökning från Folkhälsoinstitutet visar att en stor majoritet av tonårsföräldrarna i Skåne, 69 procent, tror att tonåringar dricker oavsett vad deras föräldrar säger.
Att skånska föräldrar har så låg tilltro till sin egen möjlighet att påverka sina barns alkoholkonsumtion är allvarligt. Särskilt som den inte är korrekt.
Forskning (till exempel Andréasson 2002, Ljungdahl/Bremberg, 2010) visar att föräldrarna spelar en avgörande roll när det gäller att minska drickandet bland tonåringar. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder.
Det handlar om enkla förhållningsregler: att inte bjuda tonåringen på alkohol hemma och att konsekvent uttala att det inte är okej att dricka alkohol före 18 års ålder.
Det kan många gånger vara svårt att veta hur man som förälder ska förhålla sig till tonåringars drickande. ”Alla andra får ju” är ett klassiskt mantra som – ibland framgångsrikt – upprepas av tonåringar i många diskussioner med de egna föräldrarna. Inför skolavslutningen är det viktigt att vuxenvärlden står enad och gemensamt säger nej till alkohol bland minderåriga.
Tvärtemot vad man kan tro så är stödet starkt bland ungdomarna själva för att föräldrar ska sätta tydliga gränser när det gäller alkohol. Flera studier visar att majoriteten av landets tonåringar tycker att det är bra att föräldrar sätter tydliga gränser för dem gällande alkohol.
Med fyllan följer en ökad risk att råka drabbas av brott, olyckor och övergrepp. 22 procent av pojkarna i gymnasiets årskurs två har hamnat i bråk eller slagsmål i samband med att de druckit alkohol. Bland flickorna är andelen tio procent.
Var 13:e flicka och var 20:e pojke i gymnasiets årskurs två har blivit bestulen eller rånad i samband med alkoholintag. En del uppger att de har haft oönskat eller oskyddat sex när de varit berusade.
I Skåne samarbetar länsstyrelsen och de skånska kommunerna tillsammans med andra regionala aktörer kring informationsinsatsen TÄNK OM som kommer att synas i flera sammanhang inför skolavslutningen. Syftet är att ge stöd till föräldrar att sätta tydliga gränser kring alkohol.
Men nyckelrollen spelas av föräldrarna. De har störst möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster genom att tydligt markera att det inte är okej att dricka förrän man är vuxen. Skolavslutningen är ett viktigt tillfälle till vuxet ansvarstagande.