Nyheter

Bara töntigt med bostäder i hamnen

Nyheter • Publicerad 15 april 2014

Varför är det så häftigt att Bo, med stort B, vid havet? Så nära det bara går... Visst det är ju rogivande och meditativt att höra havsvågorna slå mot stranden.

Vi människor är beroende av skydd mot väder och vind, regn och snö men har du tänkt på vad det kostar...? Och då menar jag Kostar med stort K. Ska vi vara Ekonomiska med stort E, ska vi inte bygga bostäder i direkt anslutning till havskusten? Det kräver mycket mer energi för att få ett drägligt inomhusklimat, det visste redan de gamla grekerna. Titta bara omkring i din omgivning. Var byggde man förr, när man var tvungen att producera sin egenenergi med kroppsarbete. Då byggde man där det var minst energikrävande, i lä för nordanvinden och havsvindarna. Hamnen, den kom till för att vara länken mellan landet och havet. Havet har sin givna plats som transportbärare av gods och människor och ska så vara framöver. Att bygga bostäder på hamnpiren är töntigt. Havsytehöjningen med stort H, har du tänkt på den? Den kommer, var så säker. Speciellt om vi måste slösa med energi. Det är inte bara töntigt att bo på hamnpiren, det är dumt och mycket energikrävande och dyrt.

INTERNAL INTERNAL
Ingeborg Pålsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.