Annons
Nyheter

Biblioteken behövs i byarna

Nyheter • Publicerad 5 mars 2014

Författaren Mustafa Can uttrycker sin upplevelse av bibliotek i boken om sin mor på följande sätt:

”Biblioteket var det närmaste en helgedom jag kunde komma. När jag steg in genom dörren skred jag över tröskeln till en skattkammare. Biblioteket var inte bara väggar av böcker i prydliga rader, det var en rymd och en mångfald av horisonter, som tog mig på resor bortom miljonprogrammets trånga gränser.”

Annons

Dessa rader illustrerar betydelsen av ett bibliotek, i synnerhet för barn, invandrare och andra utsatta grupper i samhället. Hur många personer har inte i böcker och artiklar vittnat om betydelsen av bibliotek för sin livsgärning. Hur många kommuninnevånare har inte skrivit på protestlistor, har uppvaktat och skrivit medborgarförslag till kommunfullmäktige.

Vad gör ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte som förväntades tillskjuta 670 000 kronor för att bybiblioteken skulle kunna bibehållas och utvecklas? Jo, man skjuter på beslutet med hänvisning till att underlaget är otillfredställande. Under tiden avskedas bibliotekarier och bybiblioteken stängs. Kan detta kallas att stärka byarna? Nej, det är ren nermontering av det som bygger vårt samhälle till ett fungerande socialt och kulturellt nätverk.

Om vårens fortsatta politiska beslut slutgitigt innebär en nerläggning av by bibliotek medför detta en utarmning av vår kultur på flera sätt. Bybiblioteken har nämligen även använts som skolbibliotek och därigenom gett skolbarnen chansen till att bredda sitt kunnande och sin läsfärdighet. Skolbiblioteken är hotade genom nedläggning av biblioteksfilialerna.

Regeringen har under det senaste året lämnat två propositioner som klart uttalar folkbilbliotekens uppgift att ägna särskild uppmärksamhet åt ungdomar och vuxna för att främja deras språkutveckling och stimulera till läsning. I propositionen ”läsa för livet” som kom i höstas satsar regeringen pengar för stöd till folkbiblioteken och med PISA-undersökningen i gott minne finns det ingen som kan betvivla behovet av bibliotek och bibliotekarier för ungdomar.

Miljöpartiet har hela tiden kämpat för att biblioteken ska vara kvar men har blivit nerröstat i nämnder och fullmäktige. Det är ett bevis på enfald att spara pengar på bibliotek. Det bygger på kortsiktigt tänkande som inte bidrar till att de mål nås som kommunen vill leva upp till, med livaktiga byar, hög kvalité i skolorna och med ett aktivt kulturliv.

INTERNAL INTERNAL
Lisa Kvarnbäck Ledamot, i kommunfullmäktige, i Simrishamn, för Miljöpartiet, de Gröna
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons