Annons
Nyheter

C fortsätter kampen om RUT

Nyheter • Publicerad 18 augusti 2014

Fem år efter det att RUT-avdraget för hushållsnära tjänster infördes kan vi konstatera att reformen är en succé. I Skåne fanns det i dag över 2 000 företag som utför RUT-tjänster. Mellan 2009 och 2013 ökade antalet med mer än 1 600 stycken. 

Nya jobb och mer fritid har skapats, i första hand för kvinnor. Därför blir jag så arg när vissa partier i svensk politik väljer att baktala och sprida myter om RUT. Senast i söndags då vänsterpartisten Ali Esbati i direktsändning i tv kallade anställda och entreprenörer inom hushållssektorn för tjänstefolk. I Centerpartiet tolererar vi inte att man får stå oemotsagd med sådana dumheter. Det gjorde inte vår chefsekonom Martin Ådahl i tv då, det gör inte heller jag nu. I stället vill jag dela med mig av lite hårda fakta om RUT.  Förra året utförde  cirka 17 000 företag RUT-arbeten åt hela 538 000 köpare i Sverige. Enligt SCB är det vanligast att äldre och par använder RUT. 68 procent av köparna hade inkomster under 32 000 kronor i månaden. Av de 64 000 personer som är sysselsatta i branschen är 64 procent kvinnor, 70 procent av besluten att köpa hushållstjänster tas också av kvinnor som tack vare RUT får vardagen att gå ihop och möjlighet att satsa på karriär. RUT är alltså en reform som är till för alla och har positiva effekter på företagande, sysselsättning och jämställdhet.

Den skapar nya jobb både i Malmö som i Lövestad och kostar inte staten något, eftersom den är självfinansierande. Centerpartiet lade som första parti en motion om RUT i riksdagen redan år 2003. År 2014 försvarar och kämpar vi fortfarande för reformen med näbbar och klor.

INTERNAL INTERNAL
Ulrika Axelsson, regionkandidat Riksdagskandidat, och toppnamn, för Centerpartiet, i Sjöbo kommun
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons