Annons
Nyheter

De äldres röst måste bli hörd

Nyheter • Publicerad 12 augusti 2014

Vi blir alla äldre. En del kan glädjas åt god hälsa, och att behålla ett aktivt liv i många år som pensionär, innan man behöver stöd och hjälp. Andra behöver hjälp tidigare med stödinsatser av olika slag i sitt boende och sitt dagliga liv.

Tyvärr är det dock ofta så att äldre betraktas som en belastning, och inte en tillgång i vårt samhälle utan anses mer eller mindre ”tärande”. Att man kan bidra mycket med sin livserfarenhet diskuteras inte.

Annons

Många pensionärer är vitala och pigga. Man reser, man handlar, går på teater och har fritidsintressen av olika slag som innebär att man konsumerar allt mer och fler tjänster. Vårt samhälle genomgår en förändring där tjänstesektorn och handeln ökar allt mer. Det är där de nya företagen bildas.

Men den högre beskattningen på pensionen minskar pensionärernas köpkraft, i synnerhet för dem med låg pension och behovet av olika bidrag riskerar öka. Detta minskar möjligheten att själv bestämma över sin vardag.

Vår uppfattning i KD är att en lägre beskattning jämförbar med lönebeskattning är att föredra framför behov av bidrag – även för pensionärer. Vi är beredda att arbeta för det.

Vi har också den uppfattningen att en förändring behöver ske när det gäller biståndsbedömningen till särskilt boende. Den äldres röst och vilja måste bli hörd än mer. Ensamheten, otryggheten, oron samt känslan av utsatthet måste tas på allvar och kan inte alltid ersättas med utökad hemtjänst och hemsjukvård. Även om man har anhöriga i närheten, som gör sitt bästa, kan känslan av ensamhet och utsatthet vara stor.

Teknik, medicinska framsteg och trygghetslarm kan inte heller ersätta tryggheten att kunna få tillgång till särskilt boende. Därför måste en social komponent tillföras och värderas högt inför behovet av särskilt boende. Den äldres röst för oro och otrygghet måste få gehör. Allt annat är inte värdigt vårt samhälle.

Till sist har inköp av livsmedel skapat debatt i Ystad. Vår uppfattning är att om LOV (lagen om valfrihet) funnits i Ystad, hade denna fråga kunnat hanteras smidigare och de äldres vilja och val av butik för inköp fått ett annat gehör. Vi är beredda att arbeta för att införa LOV i Ystad.

En röst på KD i valet innebär att äldres rätt till ett värdigt bemötande samt röst blir hörd.

INTERNAL INTERNAL
Carl-Axel Johansson KD, Köpingebro Val, och gruppledare, KD Ystad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons