Annons
Nyheter

De grönas stödinsats har varit betydelsefull

Nyheter • Publicerad 30 maj 2005

Svar till Lars-Ivar Ericson (den 23 maj).

Det är hälsosamt att skratta, så du kan vara stolt över din idé om en rolighetsminister. Vi inom miljöpartiet har inte diskuterat vilka ministerposter vi skulle önska i en eventuell koalitionsregering, men vi har sagt att efter valet blir det antingen så att vi är med i en koalitionsregering eller att vi är i opposition. Vi kommer alltså inte att vara stödparti åt något annat parti.

Annons

Vi har nyss antagit ett partiprogram som rymmer en rad visioner om hur vi ska nå ett grönt, hållbart samhälle. Media har valt att lyfta fram några spektakulära sådana men nämner inte alla de frågor som vi har stor enighet omkring. Det är exempelvis energiomställning från fossila bränslen och kärnkraft till förnybar, inhemsk energi. Det är stöd för småföretagarna med regelförenklingar, skattelättnader och förbättrade kreditmöjligheter och stöd till ekologiskt jordbruk. Helhetssyn inom vården, alternativa pedagogiker i skolan, en generös flyktingpolitik, stärkt närdemokrati, sänkt arbetstid, friår, antidiskriminering och rättvis världshandel är också sådant som vi kommer att arbeta för.

Här är några exempel på vad vi åstadkommit under vår tid som stödparti.

- De senaste veckorna har tre stora biltillverkare börjat reklamkampanjer för sina miljöbilar. Det är tack vare oss att det nu är lönsamt att välja miljöbil.

- Vi har höjt anslagen på miljöområdet så att de nu är tre gånger högre än de var när vi började samarbeta. Det innebär att många skyddsvärda skogar, ängs- och hagmarker, våtmarker och andra biotoper kan få ett långsiktigt skydd.

- I år får över 10 000 människor möjlighet att ta friår och samtidigt kan 10 000 arbetslösa erbjudas riktigt jobb.

- Vi har höjt ersättningen under garantidagarna i föräldraförsäkringen från 60 kr till 180 kr och ökat stödet till studerande med barn.

- Vi har höjt biståndet till 1 procent av bruttonationalinkomsten.

- Och vi har sett till att pälsfarmer kommer att avvecklas! Djurskyddslagen skall gälla även för minkar, och därmed blir det inte lönsamt att föda upp dem.

Det är möjligt att du, Lars-Ivar, inte tycker detta är bra heller, men jag hoppas det finns många andra människor som delar våra värderingar.

Siv Bildtsén

Miljöpartiet de gröna

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons