Annons
Nyheter

Det går inte att tiga ihjäl åsikter

I Svenska Dagbladet 4 oktober var det ett fem sidor långt reportage med rubriken "På besök i SD-land".
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

Artikeln handlade om Tomelilla och Sverigedemokraterna, som har fått över 13 procent i valet och på Kastanjeskolan hade drygt 30 procent av eleverna röstat på SD.

Rektor Mats Wermelin säger "Tomelilla är ganska isolerat. Våra elever har förhållandevis lite kontakt med andra kulturer."

Annons

Det som fattas i Tomelilla är öppenhet och kommunikation. Vi har en kommunledning, som tiger oavsett om det gäller den här frågan eller arkitekt Kippel. Var finns den öppna debatten?

Jag är fullständigt övertygad om att åtskilliga elever runt om i Skåne lade sin röst på SD eftersom man tyckte det var orättvist att partiet inte fick komma till skolorna och presentera sitt program.

I Skåne har vi haft en hög andel Sverigedemokrater sedan förra valet – varför har vi inte tagit debatten?

Tystnad löser inga problem utan vi måste ju hävda våra olika åsikter och respektera varandra, men också försöka påverka om vi tycker att någon har fel. Och påverka kan man endast genom att prata med varandra.

I slutet av 70-talet var jag ansvarig fabrikschef för traktortillverkningen på Volvo BM i Eskilstuna.

Jag fick snabbt höra att vi hade ett antal aktiva KFMLr:are och jag blev uppmanad av koncernledningen att "tiga ihjäl dom", att inte ta debatten.

Jag gjorde precis tvärtom, tog diskussionerna och vi fick hårda men bra diskussioner och inte hade vi samma åsikter men vi fick en ömsesidig respekt och de accepterade vilka spelregler, som måste gälla på en arbetsplats.

Detta hade vi inte uppnått om vi inte hade diskuterat.

Jag hoppas, att såväl Tomelilla kommunfullmäktige som Sveriges riksdag tar den diskussion som krävs för att vi skall kallas för en demokrati.

Gör vi inte det kommer Sverigedemokraterna få ännu fler röster vid nästa val – då även ett antal "tycka-synd-om-röster"

Annons

Och till Mats Wermelin vill jag säga: etablera samarbete med kommunens folkhögskola och bjud dessutom in till debatt från olika länder, som är representerade i Tomelilla.

Pratar vi inte med varandra kommer misstänksamhet och felaktig information att frodas.

Och visst har samtliga etablerade partier skuld i att vår integrationspolitik gått snett i Sverige, men det måste gå att korrigera.

Öppenhet, kommunikation, lyhördhet och ömsesidig respekt är nog så nödvändiga ingredienser.

Tomelillabo sedan 1992
Kjerstin Hallberg, Tomelillabo sedan 1992
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons