Annons
Nyheter

Det måste bli enklare att bygga

Nyheter • Publicerad 25 mars 2014

I en artikel i YA den 14 mars, försvarar Sara Anheden (S) den nuvarande strandskyddslagstiftningen som innebär, att runt 30 procent av Sveriges yta är hindrad från att bebyggas.

Stora delar av dessa områden finns i glesbygd, där det är mycket angeläget att uppmuntra byggnation. De största strandskyddsområdena finns kring våra mindre vattendrag. I vårt land finns över 400 000 kilometer vattendrag, alltså drygt 10 varv runt jordklotet, som är smalare än sex meter. På båda sidor om dessa finns strandskyddsområden på 100 meter.

Annons

Det är inte rimligt att så stora områden stoppas från bebyggelse. Detta är ett allvarligt hot mot vår landsbygd och tvingar folk att bo i tätorter. Anheden försöker göra sig lustig över min oro för detta, i stället för att sätta sig in i sakfrågan. Det förvånar mig inte att Anheden (S) gillar denna utveckling. (S) har redan ett antal förslag som är riktade mot landsbygden.

Förslag som i stället för att lyfta landsbygden, straffar näringarna där. Jag tänker på lastbilsskatten som radikalt fördyrar transporterna men även på (S) förslag om ett återinförande av handelsgödselskatten som ensidigt skulle försämra för lantbruket i vårt land.

De genomförda skattesänkningarna är också en nagel i ögat på Anheden. Ja, regeringen har sänkt skatten rejält förhållandevis, mest för låg- och medelinkomsttagare.

Skattesänkningar som Anhedens parti i efterhand ställt sig bakom. Trots hög svansföring har (S) även accepterat det senaste jobbskatteavdraget.

Anheden sätter sig också helt på läktaren då det gäller den nuvarande bristen på bostäder. Jag tror det är viktigt, att här vara mer ödmjuk och inse att det tar lång tid bygga bort en bostadsbrist. Mycket beror också på en lagstiftning som ligger långt tillbaka. Det har varit en alldeles för besvärlig och tidskrävande planprocess. Bygglagstiftningen har också ställt krav som fördyrat byggnationen. Vidare har det funnits liten konkurrens inom området. Regeringen har sedan den tillträdde ändrat bygglagstiftningen och förenklat planprocessen. Detta för att förenkla och snabba på byggprocessen. Vi har även möjliggjort för kommunerna, att lämna hyresgarantier till personer som trots att de har betalningsförmåga har svårt att få en bostad med besittningsskydd.

Senast har regeringen just för att uppmuntra byggnation av studentlägenheter tagit bort tillgänglighetskraven till mindre vindslägenheter.

INTERNAL INTERNAL
Christer Akej, Riksdagsledamot norra, och östra Skåne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons