Nyheter

Djuren har funnits längre än människan

Nyheter • Publicerad 3 januari 2012

Har med stort intresse följt den debatt som gäller tuppen ”Claes” boende i sin hönsgård! Jag är uppvuxen i Ystad och på både 50- och 60-talet fanns där både höns och tuppar i staden. Mig veterligen var det aldrig nån som klagade på dessa i bland annat Fridhem, Revhusen, Teatergrand med flera platser.

Bor i en stad i dag med cirka 450 000 invånare (Longhai Kina) som är fullt modern (läs Malmö till exempel) där det än i dag går både tupp, höns, kyckling på trottoarer och ”kacklar’ men ingen skulle ha en tanke på att ta bort dessa bara for deras ”ljud”! Samma var det i Thailand i de 5 år jag bodde där!

Fjäderfä, hundar, katter med flera förde ljud dygnet runt men ingen skulle ens ha tanken på att förflytta dessa till annan plats! Jag tycker att det blivit lite for mycket av jargongen i Sverige att ”har bestämmer minsann jag” och andra levande varelser får rätta sig efter mitt tycke! Människor eller djur spelar ingen roll.

För bara 50 år sedan var det fullt med djur i våra småstäder, Ystad, Trelleborg, inte minst Malmö och det hörde vår kultur till.

Jag skulle vilja rekommendera att de som nu inte tycker att det skall finnas djur med ”ljud” söker sig till en enslig plats i Norrland till exempel men då klagar man väl på nån ugglas ”hoande” där för djuren har ju funnits längre än människan och är väl berättigade till att bo och verka var de vill! Eller Ej?

INTERNAL INTERNAL
Lars Erik, Longhai Brandt Kina
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.