Annons
Nyheter

Du Nydahl, det saknas fler skall i skollagen!

Nyheter • Publicerad 30 maj 2005

Kommentar till Göran Nydahls påpekande om skollagen (Simrishamnssida, den 26 maj).

Okej, Nydahl, du har rätt. Det står inte ordagrant i skollagen att kommunerna skall ha familjedaghem. Men det står ju inte heller att kommunerna skall ha förskolor, eller fritidshem, eller bun-förvaltningar heller för den delen. Så varför skippar ni inte hela den biten, så att kommunen kan få loss pengar till lite fler gatstenar på Storgatan eller något annat man väljer att prioritera framför barnen?

Annons

Men det finns ändå en del "skall" i skollagens andra kapitel: "Plats inom förskoleverksamheten eller skolbarnomsorgen skall erbjudas så nära barnets eget hem eller skola som möjligt…". "Kommunen skall ta skälig hänsyn till vårdnadshavares önskemål om omsorgsform…". Om förskolan sägs:

"Barngrupperna skall ha en lämplig sammansättning och storlek. Lokalerna skall vara ändamålsenliga." Vad som är lämplig storlek preciseras till cirka 15 barn i skolverkets text om kvalitet i förskolan (sidan 15). Där står också att grupper där de flesta av barnen är under tre år ska vara ännu mindre (sidan 16).

Allt detta och mycket mera kan man läsa genom att gå in på skolverket.se och klicka på skollagen. Gör man det ser man också att det naturligtvis finns flera andra stycken med verb utan ordet "skall" framför, till exempel: "Varje kommun svarar för (inte "skall svara för") att barn som stadigvarande vistas i kommunen erbjuds förskoleverksamhet och skolbarnomsorg." Med Nydahls resonemang är det alltså inte heller obligatoriskt, för det står ju inte skall, lika lite som i nästa stycke:

"Förskoleverksamheten bedrivs i form av förskola, familjedaghem och kompletterande förskoleverksamhet (öppen förskola). Skolbarnomsorgen bedrivs i form av fritidshem och familjedaghem. För barn mellan tio och tolv år kan skolbarnomsorgen även bedrivas i form av öppen fritidsverksamhet".

Bedrivs, bedrivs, kan bedrivas. Varför står det "kan bedrivas" i sista meningen men inte i de två första? Det bryr sig Nydahl inte om. Det viktiga för honom att det inte står "skall", och han verkar tycka att vi i Hammenhög där byns sista dagbarnvårdare sagts upp skall nöja oss med hur bra det är att det finns ett slussdagis i Simrishamn och ett jourdagis i Simrislund.

Att det inte är det vi eller våra barn behöver tycks inte intressera honom. Och att hans uppgift är att förvalta, inte att rasera, tycks varken han själv eller politikerna komma ihåg.

Agneta Wieselgren

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons