Annons
Nyheter

Dyrköpt symbolpolitik

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2014

Handelsgödselskatten är åter på tapeten inför riksdagsvalet. Från oppositionen kommer löften om att återinföra den skatt på mineralgödselkväve som Centerpartiet och Alliansen tog bort år 2010. Vi i Centerpartiet säger dock klart och tydligt nej till en återinförd skatt på kvävegödsel som vi menar inte är något annat än dyrköpt symbolpolitik.

För faktum är att borttagandet av handelsgödselskatten inte påverkade användningen av handelsgödsel. Användningen varierar mellan åren, men trenden visar på en sjunkande totalanvändning av mineralgödselkväve.

Annons

Inte heller sett per hektar har användningen av mineralgödselkväve ökat. Däremot beräknas skatten kosta en redan pressad näring cirka 300 miljoner, till mycket liten miljönytta. Så kväveskatten är ineffektiv och dyr, men ändå har frågan om återinförd kväveskatt blivit en symbolfråga. Men svenska bönder driver inte symbolmässiga företag och vi har inte råd att betala notan för symbolpolitik. 

Att vi behöver hushålla med kvävet och minska växtnäringsbelastningen på Östersjön är det ingen tvekan om.

Vi måste öka rötningen av stallgödsel, sluta kretsloppet mellan stad och land, satsa på tillämpad forskning och utveckling för ett mer hållbart jordbruk och exportera det svenska flaggskeppet ”Greppa Näringen” som framgångsrikt minskat svenska lantbrukares miljö- och klimatpåverkan till övriga länder runt Östersjön.

Men att nöja sig med dyrköpt symbolpolitik utan konkret miljönytta är i mina ögon inget annat än att svika både Östersjön och bönderna.

INTERNAL INTERNAL
Kristina Yngwe, Ystad Agronom Riksdagskandidat, Skåne läns Södra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons