Annons
Nyheter

Flera sakfel om hospice

Nyheter • Publicerad 19 mars 2014

Det är kd som stoppar hospice i Simrishamn –därom råder ingen tvekan. Våra fyra år av ideellt arbete och regelbundna kontakter med ledande politiker har gjort oss väl insatta i turerna i regionen. Vi tycker kd agerat oetiskt genom att med 3,5 proc väljarstöd göra hela vårt fleråriga non-profit-arbete, för en värdigare vård vid livets slut för fler, mer eller mindre bortkastat.

Södertun skriver:”Men i dagsläget saknas patientunderlag och ekonomi för två fullskaliga hospice i sydöstra Skåne” Här är första sakfelet – det finns inget hospice i sydöstra Skåne. PaVe i Ystad är inget hospice, det är slutenvårdsplatser för specialiserad palliativ vård i sjukhusmiljö. Ett hospice bygger på hospicefilosofin – det är skillnad och vi vill göra skillnad.

Annons

Det andra sakfelet –”det saknas patientunderlag”. Regionens alla beräkningar utgår från ett befolkningsgenomsnitt. Österlen har en åldrad befolkning som kraftigt avviker från riksgenomsnittet. Regionen utgår därför från felaktigt beräkningsunderlag utifrån sitt eget mål – att erbjuda en jämlik vård för alla skåningar.

Det tredje är att Simrishamn uppvisar mycket stora brister när det gäller palliativ vård. Stiftelsen kommer att presentera uppseendeväckande och bister statistik senare.

Södertun tar åter upp ekonomin som stoppkloss.

Vi vill bara stillsamt påpeka att vården vid livets slut har i mer än tio år haft högsta prioritet men Region Skåne har länge inte tagit detta på allvar.

Ni politiker fördelar skattepengarna. Ett hospice i Simrishamn kostar cirka en promille av sjukvårdsbudgeten. När kd säger nej till hospice i Simrishamn ser vi väljare med odiskutabel tydlighet hur kd i praktiken proriterar ned en av partiets ”verkliga hjärtefrågor”

Kd säger härmed också nej till ett 30-tal jobb i Simrishamn.

INTERNAL INTERNAL
STAFFAN LINDSTRÖM, Stiftelsen Hospice Österlen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons