Nyheter

Förtäta vindkraften i Simrishamn

Äntligen har jag tagit mig tid att läsa vindkraftsplanen för Simrishamns kommun.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2011
Foto: TRONS / SCANPIX

Låt mig först av allt säga att det är ett förträffligt dokument späckat med faktauppgifter som gör det möjligt, för den som vill, att bygga sitt ställningstagande till vindraften i Simrishamn på kunnande och inte bara tyckande. Jag skall inte sticka under stol med att jag varit negativ till vindkraften och positiv till kärnkraft.

Efter katastrofen i Fukushima har jag ändrat åsikt. Kan inte ett högteknologiskt land som Japan klara av att nödstoppa reaktorerna så klarar inte vi det heller. Visst, vi har inga större jordbävningar och inga tsunamis, men här liksom i Japan har vi den mänskliga faktorn, som är oförutsägbar. Dessutom har vi ålderstigna kärnkraftverk med eftersatt underhåll. Vi behöver alternativ till kärnkraften och vi har inte så mycket att välja på. Vindkraften är ett och för tillfället det mest attraktiva. Vi måste bygga ut!

Hur görs detta bäst i en kommun som lever på turismen och inflyttande pensionärer, som jag själv? Om man studerar vindkraftsplanen står det klart att det lämpligaste området i Simrishamns kommun är den så kallade södra slätten, det vill säga området från Gärsnäs – Hammemhög till Hannas och Borrby. I området finns redan idag 15 – 20 vindkraftverk och det finns säkert plats för lika många till. Varför det här området? Jo, utmärkta vindförhållanden, storskaligt jordbruk, få fornminnen och rödlistade arter.

Genom en sådan förtätning skulle man också göra besöksnäringen en tjänst. Färre områden störda av snurror. Kostnaden, för den för verken nödvändiga infrastrukturen, vägar, kraftledningar med mera, skulle hållas nere. Vindkraftsparken i sig kunde bli en sevärdhet.

Enligt min uppfattning finns det inget sakligt skäl att sprida ut verken över hela kommunen. Det är inget gångbart jämlikhetskrav att alla ska kunna se ett vindkraftverk från sin uteplats. Jag har pratat med politiker och tjänstemän på kommunen och de håller med men påpekar att det är politiskt omöjligt. Kan någon förklara varför? Jag bor själv i området och ser redan nu nio snurror från byn där jag bor.

Eric Ericson
Eric Viking Ericson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.