Nyheter

Fortsätt kampen för solidaritet

Nyheter • Publicerad 2 september 2014
Foto: 

Förra veckan utsattes tre män från Somalia för fruktansvärda hatbrott. Det är allas ovillkorliga rättighet att i enlighet med internationella konventioner söka och finna en fristad i Sverige.

En butikslokal med stora skyltfönster är ingen fristad. Efter 1,5 år i Tomelilla säger Abdi att han inte kan stanna här. Han kan inte ens leva i detta landet för han är rädd. Han flydde sitt hemland för att få fred, inte bli utsatt för stenkastning. Politiken i Tomelilla måste ta sitt ansvar för Abdi och de som befinner sig i liknande situation.

Det är inte första gången Tomelilla figurerar i media med flyktingar som utsätts för stenkastning. Den mediala uppmärksamheten 2011 sedan en somalisk kvinna blivit utsatt var enorm. En integrationsberedning tillsattes och kom fram till att rasismen inte var utbredd utan endast en falsk mediebild.

När förra veckans händelse sprids i media är kommunalrådet Magnus Björkman (M) snabb med att betona att ”flyktinghatet inte är större i Tomelilla än någon annanstans. Det är inte här de främlingsfientliga krafterna har sitt starkaste fäste. Tomelillaborna är öppna och toleranta.”

Magnus Björkman, för det första måste jag tydligen informera dig om att varje hatbrott är ett stort misslyckande för samhället. Utbredd rasism eller inte, det är nolltolerans som gäller – inget annat!

För det andra så är du välkommen att vilken dag du vill gå i mina skor. Jag möts varje dag av rasism, antingen mot mig eller de som står i min direkta närhet.

Min man från Kenya möttes sin första kväll i Tomelilla av en man som stolt berättade att han i sin ungdoms dagar varit i Kongo och skjutit ”svartingar”. Min son är stolt svensk- kenyan och har ofta främlingar som pillar honom i håret och kallar honom ”söt liten afro-pojke”.

Jag svarar ofta på frågan om vart min son kommer ifrån och får kommentaren att det är trevligt att jag tagit hit honom. Några av mina närmaste vänner kommer från Eritrea. En dag stod vi på vårdcentralen medan kvinnan i receptionen högt ropade ut ”är du papperslös eller?”

Magnus Björkman, mångfald berikar! Låt vårt multi-kulturella Österlen bestå, även i Tomelilla! För att det ska bli verklighet måste vi ta integrationsfrågor på allvar och aktivt driva frågorna, som vi i Vänsterpartiet kommer att göra. Österlen berikas av våra nyanländas närvaro, men kommunen har ett ansvar för att skapa en meningsfull tillvaro för alla invånare.

Kampen för kärlek och gränslös solidaritet fortsätter – på plats i Tomelilla.

I augusti utsattes flyktingar i Tomelilla återigen för stenkastning. ”Politiken i Tomelilla måste ta sitt ansvar” skriver Linda Ekelund.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel, Linda Ekelund, Vänsterpartiet Tomelilla arkiv
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.