Annons
Nyheter

Gasen i botten för biogasen

Centerpartiet är det parti som driver satsningar på biogas och grön bilism mest offensivt av alla riksdagspartier.
Nyheter • Publicerad 21 september 2011
Blivande biogas, numera matavfall.
Blivande biogas, numera matavfall.Foto: 

Biogasen är en förnyelsebar energikälla som kan minska klimatutsläppen på ett mycket effektivt sätt som drivmedel och som högkvalitativt gödsel. Därtill skapar satsningar på biogas nya arbetstillfällen och exportmöjligheter för svenska företag. Investeringar i biogas är inte en renodlad landsbygdsfråga utan tvärtom, storskaliga biogasanläggningar behövs i närheten av våra städer så att till exempel matavfallet kan återvinnas miljöeffektivt.

Alliansen har nyligen presenterat flera åtgärder som stimulerar en utbyggnad av biogasen. En miljöteknikstrategi har presenterats för 2011-2014 (400 miljoner kronor) och den lanserade supermiljöbilspremien omfattar nu också tjänstebilar och bilar i yrkestrafik. Dessa två konkreta åtgärder är ett resultat av Centerpartiets medverkan i Alliansen. Dessutom driver Centerpartiet att metanreduceringsstöd på 20 öre per kilowattimme för så kallad biogasrötning ur stallgödsel ska införas. Det sistnämnda är en viktig ersättning för biogasens klimat- och miljönytta och går därför att motivera ekonomiskt.

Annons

På Ring Knutstorp anordnade Eon och Volkswagen nyligen ett biogas-seminarium där Centerpartiet medverkade. I diskussionen framkom vikten av nationell långsiktighet i beslutsfattandet, tydliga spelregler samt en branschstandard hur s.k. fordonsgas innehållande biogas ska definieras. Förlängd förmånsbeskattning av miljötjänstebilar (efter 2013) samt en ökad användning av ekonomiska styrmedel i transportsystemet var andra viktiga punkter. Likaså ställdes krav på att den offentliga sektorn måste ställa tuffare krav på minskade koldioxidutsläpp vid upphandling av logistiktjänster och transporter. Samtliga frågor är viktiga och drivs av Centerpartiet, liksom kravet på att 40 procent av matavfallet från hushåll, storkök och restauranger ska återvinnas till 2015. Vi vill också att biodrivmedel ska skattebefrias även efter 2013. Förnyelsebara drivmedel ska vara billigare än fossila alternativ. Vi är också positiva till ekonomiska styrmedel som vägtullar och en differentierad fordonsskatt baserat på bilens koldioxidutsläpp. Att förorenaren är med och betalar för sina val, är en viktig grundprincip och ett kraftfullt styrinstrument.

På regional nivå är Centerpartiet drivande gällande ”färdplan Biogas” som år 2010 togs fram av Region Skåne och Biogas Syd. Skåne har utmärkta möjligheter för fortsätt utbyggnad av både storskalig och småskalig biogas. I partiets skånska miljövision ”Green Valley – miljöteknik i världsklass”, har biogasen en given plats. Fokus i närtid är att stimulera en ökad produktion i Skåne och få marknadens aktörer att tro på framtiden. Gasen i botten för biogas – nu går Centerpartiet från vision till handling!

Staffan Fredlund (C), Lennart Pettersson (C)
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons