Nyheter

Halleluja, bussen är här!

Förskolebussen som Ystads kommun köpt in skall från och med hösten utgå från Abrahamslunds förskola. Barn som är mellan 3 och 5 år ska åka med.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2011

Bussbarnen finns dock på förskolan fram till nio samt efter klockan tre. Detta betyder att det, i värsta fall, är 37 (!) barn till frukost på EN avdelning. Inte någon trevlig start på dagen… Lokalerna är inte dimensionerade till detta stora barnantal! Vad säger arbetsmiljöombudet om detta? Vem är våra barns ombudsman och ser till deras behov? Inte rektorn i alla fall! Det måste ju faktiskt finnas en gräns för hur många barn man kan trycka in på ett ställe bara för hålla budget.

Man kan också ställa sig frågan om varför just Abrahamslundsbarnen skall ha tillgång till bussen. Kanske för att ingen annan ville ha den? Det har hållits ett informationsmöte för berörda föräldrar. Då berättade busspersonalen att de oftast åker till skogen, stranden eller brukshundsklubben för att kunna följa vad som händer på de platserna. Hmm. I dagsläget promenerar Abrahamslundsbarnen till stranden, går till Norra Promenaden eller Dammhejdan för att följa årstidernas växlingar. Har svårt att se vad man vinner på att åka med bussen?! Jag tror inte att våra 3-5åringar njuter mer av Lilleskog än Marinan?

Om ett barn blir sjukt så tar personalen taxi till Ystad med barnet. Om de bara är två pedagoger ute med bussen så blir alltså en pedagog lämnad med ansvaret för 15-20 barn utanför ”inhägnat område”.

Man får ha sina barn på dagis under den tid man arbetar samt den tid det tar för föräldern att ta sig till och från arbetet. Detta är en regel som det hålls hårt på, med all rätt. Den kommer dock inte att gälla bussbarnen. Rektorn är så ivrig att få folk med bussen att det går alldeles utmärkt att lämna barnen på dagis redan kvart i nio trots att du inte börjar ditt arbete förrän efter lunch. Barnen måste ombord!

Bussen har nu nyttjats av en liten grupp femåringar, en väldigt stor skillnad mot en stor grupp 3-5åringar. Om det blir en lika sträng vinter som vi nyss haft, så blir det nog inte roligt att sitta i en buss full av små barn och försöka bedriva pedagogisk verksamhet – för det är väl det som är förskolans uppdrag?

I mina ögon är bussen till för storstadsbarn som inte har en bra gård alternativt möjlighet att ta sig ut till naturen på enkelt sätt – de har ju våra Abrahamslunds barn!

Förälder som är mycket nöjd med befintlig verksamhet
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.