Annons
Nyheter

Höjda skatter ger inte mer resurser

När verksamheter som skola och sjukvård drabbas av försämringar är ett vanligt argument att "skattehöjningar ger dessa verksamheter mer resurser".
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

Problemet med detta argument är att det inte är pengarna som ger mer resurser utan det är pengarnas köpkraft som ger mer resurser.

När skola och sjukvård skaffar resurser (utrustning, arbetskraft med mera) är mottagarna av pengarna enbart intresserade av hur mycket varor och tjänster det går att få för pengarna. Om pengarnas köpkraft inte räcker till kan detta enbart bero på:

Annons

n Penningmängden ökar och att detta leder till att priserna stiger.

n Produktionen av varor och tjänster inom den privata sektorn sjunker.

n Befolkningen ökar och därmed behovet av mer resurser.

Det verkliga problemet är troligtvis att produktionen inom den privata sektorn utslaget per invånare antingen sjunker eller är stillastående. Ett bevis för att detta påstående är sant är att en mängd empiriska undersökningar visar att en skattehöjning på en krona minskar produktionen inom den privata sektorn med en till tre kronor.

Att skatter minskar eller dämpar produktionen inom den privata sektorn har vanliga människor och även utbildade ekonomer svårt att förstå. Detta beror på att alla är indoktrinerade i tesen "ju högre privat- och offentlig konsumtion desto högre blir produktionen inom den privata sektorn".

Denna tes går ut på att det är försäljningsintäkterna som finansierar produktionen inom näringslivet. Men mottagningen av försäljningsintäkter är det sista som sker i en lång produktionskedja som tar många år att genomföra. Exempelvis en vanlig blyertspenna tar årtionden att producera eftersom träd (ceder) ska planteras och investeringar ska göras för att bryta grafit.

I verkligheten är det:

n Sparandet i ekonomin som finansierar produktionen.

n Entreprenörerna måste därefter använda sparandet till produktiva utgifter (utgifter för arbetskraft, investeringar, naturtillgångar, halvfabrikat) för att produktion ska kunna uppkomma.

n De framtida försäljningsintäkterna måste enligt kalkyl beräknas vara högre än de produktiva utgifterna. Vinster måste uppkomma annars blir det ingen produktion.

Ju högre sparande/produktiva utgifter i förhållande till konsumtionen, desto mer utvecklad är ekonomin. Investeringarna och produktionen blir högre per invånare. Skatter ger helt enkelt motsatt effekt eftersom sparandet/de produktiva utgifterna minskar i förhållande till konsumtionen.

Per-Olof Persson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons