Annons
Nyheter

Hotar ny friskola den kommunala i Vollsjö?

Nyheter • Publicerad 18 maj 2005

I morgon, torsdag, sammanträder familjenämnden i Sjöbo och kommer sannolikt att besluta att avstyrka förslaget att starta en friskola i Bjärsjölagård.

Enligt det beslutsunderlag som nämnden har fått från förvaltningen skulle en friskola i Bjärsjölagård medföra "betydande svårigheter för befintlig kommunal verksamhet".

Annons

I en intervju i Ystads Allehanda i tisdags konstaterar familjenämndens ordförande Kent-Ivan Andersson (m) att det är svårt att säga ja till en friskola inför risken "att Vollsjö skola kanske inte kan vara kvar".

Samtidigt kvarstår kommunens grundinställning till friskolor ("i grunden är vi positiva till friskolor"), som familjenämnden mer än en gång har gett uttryck för.

De lokala skolpolitikernas hållning i frågan kan alltså sammanfattas såhär: "Starta gärna en friskola, men ta inga elever från den kommunala skolan."

Bristen på logik är slående och inbjuder till spekulationer om de verkliga skälen till att säga nej. Rädsla, kanske.

Det vore onekligen ett klart underbetyg på den nuvarande kommunala skolan om så många föräldrar skulle välja att flytta sina barn till Bjärsjölagård att Vollsjö skola måste läggas ner.

Peter Löfström,

vice ordförande i föreningen Bjärsjölagårds Friskola

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons