Annons
Nyheter

Hundägarens ansvar

Nyheter • Publicerad 3 mars 2014

Flera gånger per vecka får vi läsa i YA att det inträffat incidenter med hundar. Oftast handlar det om lösspringande hundar som angripit andra hundar eller dess ägare.

I Tomelilla, liksom i de flesta andra kommuner gäller att hundar ska vara kopplade inom tättbebyggt område, det vill säga i Tomelilla och andra byar i kommunen.

Annons

Tyvärr möter jag som hundägare nästan dagligen hundägare som skiter i bestämmelserna. Påpekar man det för dem blir man oftast avsnäst med att ”det har du inte med att göra” eller ”jag har kontroll över min hund”. Hundar är djur och man kan aldrig vara säker på vad de gör i en viss situation, oavsett hur bra pli man har på hunden. Hundägare som inte respekterar bestämmelserna riskerar straff om något händer, vilket de flesta inte är medvetna om. Polisen borde ha lite bättre koll på detta.

Häromdagen mötte jag en flicka i tioårsåldern med en lösspringande hund som omedelbart sprang fram till mina kopplade hundar. Mina hundar som vanligtvis inte är aggressiva reagerade med att bli irriterade. Det kunde hänt att mina hundar bitit den lösspringande hunden.

Vems hade ansvaret blivit? Mitt eller den lösspringande hundens ägare? När jag påpekade att hundar ska vara kopplade, svarade hon att det har du inte med att göra. Och när jag sade att det är kommunens bestämmelser svarade hon att det skiter jag i.

Vilka föräldrar har den här flickan och hur ska vi få vuxna att följa bestämmelserna, när hundägarna accepterar att barn har den här uppfattningen. Förmodligen är det även dessa hundägare som tillåter hundarna att skita varsomhelst på gator och gångstigar utan att plocka upp efter dem.

Nu är det dags att vi kommunmedborgare tar tag i det här och anmäler när man inte följer bestämmelserna. Hundägare som inte orkar följa bestämmelserna ska inta ha tillstånd att ha hund.

Det behövs inte något tillstånd för att skaffa hund, men om man inte följer bestämmelserna kan man åläggas att göra sig av med sin hund. Det borde alla hundägare betänka.

INTERNAL INTERNAL
Jan-Erik Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons