Nyheter

Hur är det med skyddsavstånden?

Nyheter • Publicerad 21 februari 2007

Läste i Ystads Allehanda för ett drygt år sedan (den 31 januari 2006) om nya vägsträckningen förbi Stora Herrestads samhälle. I denna artikel påpekas att "Ett villaområde får inte, utan att skyddsåtgärder vidtas, planeras närmare än 140 meter från en väg som trafikeras av transporter av farligt gods".

Mina frågor är då.

Vad menas med detta? Gäller detta avstånd enbart i Stora Herrestad?

Vilka avstånd gäller vid Ystadbostäders nya fastigheter på gamla regementsområdet? Inte är det några 140 meter mellan dem och Dragongatan där den största delen av allt farligt gods till och från hamnen transporteras. Transporterna lär väl inte minska i framtiden om den planerade hamnutbyggnaden blir verklighet.

Vilket avstånd är det mellan E65:an och det nya villakvarteret i Källesjö?

Gäller samma regler där som i Stora Herrestad eller tillhör detta område ett annat regelverk?

Nog borde det vara samma regler där, och nog transporteras det mer farligt gods förbi Källesjö än genom Stora Herrestad.

Hur är det med skyddsavståndet till hästarna i Källesjö?

Skyddsavstånd saknas i sin helhet. Detta strider mot alla andra myndigheters regler och rekommendationer.

Samma gäller Svarte där två kvarter färdigställdes för några år sedan. Båda dessa saknar skyddsavstånd till samma hästgård som nu är aktuell igen, vid en eventuell utbyggnad av Svarte.

När kvarteret Uvertyren skulle planläggas blev det plötsligt rött ljus från Länsstyrelsen. Stopp därför att skyddsavståndet till hästgården skulle vara 2oo meter och det var bara 175. Alltså var det bara att rita om planen för att få den godkänd.

Varför denna kovändning?

Kanske var det så att miljö och bygg plötsligt kunde få besök av länsstyrelsen eftersom det transporteras mycket farligt gods på järnvägen förbi Svarte. Det kunde plötsligt bli pinsamt om det visade sig att miljö och bygg inte redovisat att det fanns en hästgård in på knutarna.

Varför reagerade inte länsstyrelsen när de andra kvarteren blev byggda?

Enda svaret är sannolikt att de blivit förda bakom ljuset. Ystads miljö och bygg har naturligtvis undanhållit den information som man är skyldig att lämna i planskedet precis som i Källesjö.

Förfaringssättet är ungefär likadant i Öja by där det också finns ett litet stall med hästar att ta hänsyn till.

Vi är många kommuninnevånare i Ystads kommun som är intresserade av hur det förhåller sig i de här frågorna. Vi förväntar oss en rak och utförlig redovisning.

Vilka regler är det som gäller?

Kanske någon ansvarig för planeringen kunde stå för denna redovisning.

NB Persson

PS. Kommunens tillförordnade planarkitekt Dick Bengtsson har beretts möjlighet att svara.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.