Annons
Nyheter

Hur kan M företräda medlemmar?

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2014

Angående Carolin Dahlmans ledare ”Tappar svetsaren mark i facket?”, YA 7 augusti.

Efter att ha läst Carolin Dahlmans ledare den gällande svetsarens tappade mark i facket (Dalhman åsyftar Stefan Lövfén), finns det kanske en del att fundera över.

Annons

Undertecknad har varit fackligt aktiv inom ett par olika LO förbund ca 40 år, varav de sista 25 åren  som klubbordförande för en relativt stor klubb inom IF metall  i Malmö med cirka 300 medlemmar. Jag har lagt ner både hjärta och själ, och många gånger kanske mer än så för medlemmarnas bästa för ögonen.

Jag har blivit vald genom åren till ett antal tunga uppdrag dels i bolagsstyrelser, förhandlingsdelegationer med mera.

Dahlman gör en snyft-historia om hur en moderat kvinna på ett äldreboende blivit vald av sina kamrater att företräda dem. Efter en grundkurs i facket har hon blivit uppringd av fackordförande att ompröva sina värderingar med tanke på sitt uppdrag. Om det kan man ju tycka så klart.

En sann historia från mitt eget liv känns rätt nu. Då jag bevistade en stor facklig konferens bestående av både LO och unionen innan valet 2006 hände något liknande.

En mycket sympatisk trevlig klubbordförande för en stor klubb inom unionen var en aktiv moderat kommunpolitiker. En fråga han fick från mig i talarstolen var rak enkel och tydlig:

”Hur kan du stå här och påstå att du företräder dina medlemmar på bästa sätt, när du samtidigt lägger din röstsedel i kommande riksdagsval på ett parti som går till val på att försämra deras villkor vad gäller A-kassa, sjukförsäkring, arbetsmiljösatsningar och turordningsregler?”

Han blev skyldig mig svaret, och är det så fortfarande. Förstår honom fullständigt, det går bara inte ihop.

Vad gäller Sverigedemokraterna, att hälften av LO-förbunden förbjudit aktiva sådana att ta plats på styrelse stolar, är väl ändå demokratiskt fattade beslut som jag stöder fullt ut.

På min arbetsplats var de kanske cirka 30 procent invandrare, jag inbillar mig att det skulle kännas mycket otäckt att behöva gå till främlingsfientliga personer med sina bekymmer och problem. Kanske till och med kränkande när man vet vilken människosyn partiledningen visat ett antal gånger.

Nej min bästa Carolin Dahlman, jag håller nog med din vän som tyckte du var fackföreningsfientlig. Bara ditt påstående att det är lika naturligt att ha någon som förhandlar för en, som att man gör det individuellt säger det mesta kanske.

Annons

Individuella förhandlingar med den enskilde arbetstagaren är ju ett drömläge för arbetsgivaren. Men det visste du kanske?

Ser fram emot när du tänker kalla skolministern Jan Björklund för major eller vad han nu hade för titel inom militären? Svetsaren Stefan Lövfen har du ju betat av.

Men kanske inser du också att en valförlust för den allians  du så ofta och varmt framhåller rycker allt närmre. Med facklig och politisk hälsning,

INTERNAL INTERNAL
Kalle Skarp, Pensionär Ystad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons