Nyheter

I Sydskånska gymnasieförbundet behandlas alla lika

Nyheter • Publicerad 4 december 2005

Kommentar till artikel i Ystads Allehanda (den 29 november) angående yrkande på skadestånd.

Ystads Allehanda påstår i sin artikel att en enskild lärare på gymnasieskolan utsätts för särbehandling.

Tyvärr framkommer det inte på något ställe i artikeln att alla anställda inom Sydskånska gymnasieförbundet är anställda inom förbundet och kan arbeta inom vilken enhet som helst som tillhör förbundet. Något som i stort sett varje arbetsgivare med liknande organisation använder för att organisera sin personal och verksamhet.

Då gymnasieskolan enligt politiska beslut skall organisera sig så att så många elever som möjligt skall få sitt förstahandsval tillgodosett innebär detta att gymnasieskolan måste organisera sig efter elevernas val och efter de enheter som rymmer utbildningarna och där det finns plats för de efterfrågade utbildningarna.

Sydskånska gymnasiet har i höst etablerat en ny enhet i Sjöbo och en utbyggnad av enheten i Tomelilla, för att klara den ökade tillströmningen av elever till Sydskånska gymnasiet.

Dessutom har eleverna rätt att utforma sin egen utbildning genom olika val, till exempel valbara kurser och individuella val.

Detta sammantaget innebär att gymnasieskolan måste disponera såväl personal som resurser på olika sätt för att kunna elevernas önskemål och beställningar från de politiskt valda.

Det är då rektorernas uppgift att som arbetsgivarens representanter med de resurser som ställts till förfogande, av våra politiker, att organisera gymnasieskolan för att tillgodose de mål som finns uppsatta för verksamheten.

Detta innebär till exempel att en lärarens arbetsuppgifter kan variera från termin eller år och detta görs i samverkan med de fackliga organisationerna.

Med förändrade önskemål från eleverna och ett ökat intag på vissa utbildningar och nya enheter måste det innebära att de resurser som finns disponeras på så sätt att man kan uppnå de mål politikerna satt upp.

Sydskånska gymnasieförbundet har ett samverkansavtal med bland andra Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund – ett avtal som rektorerna som arbetsgivarnas representant följer.

I Gymnasieförbundet behandlas alla lika. Det som framkommer med tydlighet i artikeln är att det nu finns önskemål om att en enskild lärare önskar särbehandling.

Att låta någon ställa sig utanför och vara fast på ett ställe i organisationen, att inte kunna ställa upp för att nå förbundets mål, det vore att särbehandla.

Thomas Winqvist

Ordförande Sydöstra Skånes lokalavdelning av Sveriges Skolledareförbund

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.