Annons
Nyheter

Ingen ursäkt för självmål

Nyheter • Publicerad 31 mars 2014

En av våra stora svenska idrottshjältar sa en gång: ”vinnaren har en plan, förloraren en ursäkt.” Så måste också vi politiker tänka. Det får inte bara bli planer, det måste bli mål gjorda också. När det gäller klimatfrågan är det definitivt hög tid.

Den rapport som Region Skåne i dag lanserar på biograf Scala i Ystad, ”lanera klimatsmart” framtagen inom ramen för Strukturbild för Skåne och Klimatsamverkan Skåne, får inte bara bli ett programblad avsett för åskådarläktaren.

Annons

Skåne är attraktivt. Varje dag flyttar människor hit från övriga delar av landet. Varje år blir vi 10 000 fler, vilket innebär nästan fyra nya Ystad på tio år.

Detta är en utmaning och möjlighet på samma gång. En växande befolkning med fler arbetsplatser, fler bostäder och ett ökat resande är en stor miljöutmaning.

Ibland framställs det till och med som ett hot mot den skånska åkermarken, som är bland Europas bästa. Vi är dock fast övertygade om att fler skåningar kan ge mindre, inte mer klimatbelastning. En av lösningarna heter ”förtätning”.

Tidigare undersökningar visar att det finns gott om plats att bygga på i närheten av tågstationer och busshållplatser. Det är en bra strategi. På det sättet gör vi kollektivtafiken mer tillgänglig, och vi sparar på den goda åkerjorden för framtida generationer. Vi får i rapporten ”planera klimatsmart” nu goda exempel från Ystad, Hässleholm och Åstorp på hur detta kan gå till. De bygger på tre grundpelare.

Lokalisering: Stationen skall stå mitt i byn och vara en naturlig del av ett levande centrum. Med ett centrum som innehåller både arbete och fritid blir det liv och rörelse. Levande miljöer upplevs som säkrare och stimulerar till gång, cykling och kollektivtrafikresande. Det ger mer mänsklig kontakt.

Struktur: I industrisamhället var det naturligt att skilja mellan arbete och fritid. Det var industriområden och miljonprogram. I kunskapssamhället är det naturligare att blanda olika verksamheter. Med urbaniseringen och Skånes flerkärniga struktur blir utvecklingen hållbar på riktigt.

Hållbart resande : Långsiktigheten är avgörande. Restiden spelar en viktig roll, men det handlar också om tillänglighet. Är det lätt att åka kollektivt ökar viljan att välja en transportlösning som är bra för klimatet.

Att bygga vidare på det unikt skånska med många livskraftiga städer och orter är inget som kommer att ske av sig själv. Den kunskap som finns samlad hos kommuner, region och länsstyrelse måste få tillåtas att samverka, annars spelar vi lätt bollen i eget mål.

INTERNAL INTERNAL
Pontus Lindberg, regionråd ordförande, för regionala tillväxtnämnden, Anders Åkesson, regionråd ordförande, i Klimatsamverkan Skåne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons