Nyheter

Inte nödvändigt med motion för att gå ner i vikt

Övervikt är orsakad av att vi äter lite för mycket kalorier idag. Generell lösning på detta är den vanliga mantran ”Ät mindre och rör dig mer”.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2012

Vi förväntas göra en rätt så stor förändring i vår vardag för att hinna med ett antal promenader eller andra träningspass i ett redan överfullt schema. Målet är livslång normalvikt, men metoden påminner om haren i loppet mot sköldpaddan. Full fart från start på en nivå nära våra elitidrottare. Men har man varit en sköldpadda de senaste åren så är det av en anledning. Man blir inte en hare bara för att det blir nyår.

Vi åt ju faktiskt för mycket återigen. Kan vi inte bara koncentrera oss på att lite äta mindre tills vi nått normalvikt och fokusera mindre på det här med att röra sig mer. Vi behöver inte gå ner 0,5 - 1 kilo i veckan utan vi når faktiskt normalvikt förr eller senare även på långsammare viktnedgång. Vi kan alltså nå normalvikt på noll-motion om vi kalibrerar intaget. Gör vi det så kanske den kan hålla livet ut oavsett hur framtiden ser ut.

En vanlig tro är att man måste motionera för att tappa kilon. Man kanske inte började gå ned i vikt förrän man promenerade flera dagar i veckan förra vändan. Vad man ofta missar är att man också äter mindre eftersom är ute på promenad flera timmar då man eventuellt skulle suttit och ätit något. Det kan faktiskt fungera att lösa sudoko eller att sitta i båten och meta, så länge man inte äter. Tänk på det nästa gång. Du behöver inte alltid "träna" för att gå ned i vikt. I Robinson ligger de på stranden 97 procent av tiden och tappar väldigt mycket i vikt eftersom de inte äter. Dock är det ingen långsiktig lösning eftersom det både är svält och att de kommer att äta annorlunda hemma.

Vi är många vuxna som varken hade TV spel eller internet som barn men som ändå har övervikt idag. Så det fungerar faktiskt inte att tala om för barnen att "på min tid var vi minsann ute hela kvällarna". Inte när de ser det långsiktiga resultatet.

Försök göra de där små förändringarna som vi faktiskt kan klara av. Att motionera ska vara något man gör för att ha en trevlig stund, för sitt hjärta och själ och inte ett tvång för att hålla vikten. Fokusera på att minska gångerna du öppnar kylskåpet isället för att räkna antalet timmar du promenerar så kanske detta kommer att fungera. Om du inte tror att du kommer att förbränna det, så avstå från att äta det.

William Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.