Nyheter

Kinas ekonomiska lyft hotar vår planet

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2007

Vad hjälper det att vi här i lilla Sverige sorterar våra sopor, sätter in lågenergilampor i våra hem, har avgasrening på våra bilar och industrier när Folkrepubliken Kina fortsätter att vara den i särklass värsta miljöboven i världen.

Kol utgör 70 procent av den energi Kina behöver för sin produktion. För att producera varor till ett värde av 10 000 dollar förbrukar Kina sju gånger så mycket energi som Japan, sex gånger så mycket som USA och nära tre gånger så mycket som Indien. Detta beror till stor del på ineffektivitet i den kinesiska produktionsapparaten.

År 2000 beräknades Kina öka sitt kolberoende till det dubbla till år 2020 – detta mål beräknas numera uppnått till slutet av detta år. Det har fått till följd att 25 procent av föroreningarna i luften över Los Angeles kommer från Kina. Både Sydkorea och Japan har länge lidit av surt regn som är en följd av Kinas ökande kolförbrukning. 25 till 40 procent av världens kvicksilverutsläpp kommer också från Kina. Listan kan göras lång.

Nära 14 000 nya bilar rullar ut på de kinesiska vägarna varje dag. År 2020 beräknas Kina ha 130 miljoner bilar, redan år 2040 beräknas Kina ha fler bilar än USA. Vad detta betyder för den globala uppvärmningen och klimatförändringarna vill man bara inte tänka på.

50 procent av det timmer Kina importerar kommer från illegala skogsavverkningar i Sydostasien, Sydamerika och Afrika. Exempelvis har man i Kambodja ignorerat sina egna lagar om avverkning och gett det kinesiska skogsbolaget Wuzhishan LS Group ett 99-årigt kontrakt på avverkning som är 20 gånger större än vad som var tillåtet enligt kambodjanska lagar. Ett av problemen är mutor och korruption hos lokala makthavare.

I ett längre perspektiv kommer denna hejdlösa miljöförstöring att påverka inte bara Kinas utan hela världens ekonomi. Vattenföroreningarna kostar Kina årligen 35,8 miljarder dollar, luftföroreningarna 26,5 miljarder dollar, surt regn 13,3 miljarder dollar bara för att ge några exempel.

Enda sättet att få Kina att med kraft ta itu med problemen är att slå mot dess ekonomi – bojkott av kinesiska varor.

Vem som helst med lite insikt i den mänskliga naturen förstår att detta ej låter sig göras, vem vill avstå från den billiga platt-tv:n och all annan billig kinesisk elektronik? Vem vill avstå från de billiga kläderna och skorna? Ingen!

Vi går därför mot en ekologisk katastrof av oanade mått, ett långsamt självmord på vår planet.

Torsten Bodekull

samhällsdebattör

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.