Nyheter

Klipparbyte för miljö och hälsa

Härom veckan fick man via tv om och om igen beskedet att den ökande övervikten i Sverige är ett stort hälsoproblem - vilket de flesta säkert redan vet.
Nyheter • Publicerad 26 april 2004

Man talar om vilket stort ansvar bland annat snabbmatskedjorna har för detta. Man pratar också mycket om hur hemskt det är att barnen numera bara sitter framför datorn i stället för att vara ute och leka. I veckan hörde jag på radion att gräsklipparna är stora miljöbovar och att man bör använda svanenmärkta gräsklippare. Om alla i Sverige bytte till svanenmärkt skulle utsläppen minska med en mängd motsvarande den från en bil som körde tusentals varv runt jorden längs ekvatorn. Samtidigt kan jag tycka att det är lite löjligt. Varför inte lösa två problem på samma gång? I stället för att alla kör runt med sina åkgräsklippare på minimala gräsmattor, finns det ju handgräsklippare. Nu tycker säkert många att det är omodernt med handgräsklippare. Det är jobbigt och ansträngande och naturligtvis är det bekvämare att ha motor. Naturligtvis, men vem bär då ansvaret för att övervikten ökar, när svenska folket vägrar röra på sig? Så ett gott råd: Skaffa dig en handgräsklippare! Du skonar miljön samtidigt som du får motion vilket är en av många förutsättningar för att undvika övervikt. Låt Sverige motionera

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.