Annons
Nyheter

Kvinnors roll är viktig i kampen för mat

Nyheter • Publicerad 10 mars 2014

Fattigdomen i världen minskar, och allt fler människor kan äta sig mätta. Ändå får stora grupper inte del av den positiva utvecklingen, och fortfarande är var åttonde människa undernärd. Oftast är denna människa en kvinna eller en flicka. Idag, på internationella kvinnodagen, riktar vi särskilt fokus mot just det.

I krislägen offrar kvinnor ofta sin mat för att övriga familjemedlemmarna ska få mer. I vissa kulturer är det tradition att mammor och döttrar äter sist efter att män och söner har ätit. De har inte samma rätt till mat för att de är kvinnor och flickor.

Annons

Trots att det finns tillräckligt med mat på jorden för alla människor, är ökad jordbruksproduktion en central del i arbetet för att minska hungern i världen. Det beror på att en mycket stor del av dem som har för lite mat försörjer sig inom det småskaliga jordbruket. Dessa jordbrukare har försummats länge, i många fall saknar de idag förutsättningar att få en rimlig försörjning från sitt jordbruk. De måste ges stöd så att de kan öka sin produktion, på ett ekologiskt hållbart sätt.

En viktig strategi för att öka jordbruksproduktionen i det småskaliga jordbruket är att stärka kvinnors ställning. Kvinnor utgör en stor del av jordbrukarna i framför allt Afrika, men även i Asien och viss mån i Latinamerika. I samtliga regioner har kvinnor sämre tillgång till bland annat mark, utbildning och krediter än vad män har och får därmed lägre avkastning.

Om kvinnor i låginkomstländer hade samma tillgång till jordbruksresurser som män, skulle inte endast främja jämställdheten, även produktionen skulle kunna öka med 20–0 procent i kvinnornas odlingar. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) uppskattar att det skulle minska antalet hungriga i världen med 100-150 miljoner människor. Det är ingen liten siffra: upp till 150 miljoner människor som kan slippa vara hungriga. För att kvinnor får samma förutsättningar som män.

Tillsammans med kyrkor och organisationer i Afrika, Asien och Latinamerika arbetar Svenska kyrkan för att förändra de bakomliggande strukturer som bidrar till kvinnors och flickors bristande möjlighet till deltagande och därmed ökade utsatthet. I den pågående fastekampanjen uppmanar vi till att göra allt för att utrota hungern. Det arbetet måste bedrivas med flickor och kvinnors situation i fokus om vi vill uppnå en reell förändring för hela vår skapelse.

På den internationella kvinnodagen riktar vi extra uppmärksamhet på hur kvinnor drabbas av hunger och den viktiga roll de har i kampen för mat åt alla. Låt oss komma ihåg det och arbeta för att förbättra kvinnors villkor också under årets alla övriga dagar.

INTERNAL INTERNAL
Erik Lysén, Internationell chef, Svenska kyrkan
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons