Nyheter

Lärarna borde ha status som hjältar

I nästan hela mitt liv har jag varit i skolan. Jag har allt ifrån jobbat som elevassistent och själv också gått i skolan ett antal år. Fast igår när jag såg Agenda på SVT fick jag en ny insikt om vad lärarna verkligen är.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2011
Lärare, hjälte?
Lärare, hjälte?Foto: 

De har gått ifrån att vara ett yrke med oerhört hög status till att ”bara” vara lärare. Det var en äldre man som berätta att när han börja som lärare var det något fint, han kunde vara stolt om att berätta han jobba som lärare. I dagens samhälle är det inte fint att vara lärare, man rycker på sina axlar och säger ”Okej, vad roligt för dig”. Fast låt oss säga vi hade haft en psykolog eller doktor, då hade man blivit imponerad, men varför är det så?

Under alla mina år i skolan har jag fått fram många förebilder som jag ännu i dag är väldigt tacksam för att jag har fått vara del av. Det började främst med en lärarinna i sjätte klass för min del, under många år hade jag aldrig funnit något intresse i samhällsorientering. Men sen kom denna lärarinna med en sådan utstrålning och positiv närvaro som stråla genom hela klassrummet. Hon hade alltid ett leende på läpparna och det syntes på henne att hon verkligen brann för det yrket hon undervisa.

Det fanns också negativa förbilder under sin tid i skolan, främst för min del var det lärare som inte direkt visade någon passion eller någon ambition att tro på en. Jag tyckte till en början att ämnena lät intressanta, men när jag allt väl börja komma igång hade jag bara en lärarinna som hade armarna i kors och kolla ut över klassen som om vi vore ett gäng kunskapsfattiga ungdomar.

Att ha lärare som har en bra lön och ett brinnande intresse för det dem lär ut är verkligen A och O i undervisning. Som det är i dag lever många lärare på en lön som inte har någon alls visar någon tacksamhet för det dem gör. De skapar nya medborgare i samhället och de gör nästan allt för att eleverna ska lyckas i skolan.

En teori jag har om detta är att lärarhögskolan har blivit mycket lättare att komma in på. Det är inte som det var förr, då tog man bara in de bästa inom just sitt ämne. Jag menar inte på att alla är helt utan kunskap, men jag tror att det kommer att finnas en grupp av lärare som väljer läraryrket enbart för att det är lätt att komma in på. Det kan då hända att passionen och drivkraften inte finns inom just dem och då kommer det att finnas ännu flera lärare som inte har intresset att verkligen utveckla sig och tycka att det finns en mening att komma nästa dag till jobbet.

Jag summerar detta med att säga läraryrket bara tappar kvalité gång på gång, någon måste ta ställning! Jag vill ha lärare som har passionen, drivkraften, kunskapen och kompetensen till att bli en bra lärare. Det får vi genom att höja lönen för lärarna och framförallt höja intagningspoängen för att komma in på lärarhögskolan. Det ska vara fint att vara lärare och min vision är att man en dag kan stolt säga att man är en lärare. Jag är optimistisk, men det kommer ta tid.

En lärare i dag är för mig hjältar i dagens samhälle. Lärarna formar dig hur du som medborgare kommer att bli och det är därför yrket ska åter till det fina ryktet det en gång hade. Fram med pengarna och våga göra ändringar för att få elever som en dag kan bli en lärare och vara stolt över det!

Dennis Svensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.