Nyheter

Låt Mandelmanns bygga sitt vindkraftverk

Simrishamns kommunalpolitiker hamnar i det ena stupröret efter det andra på grund av oförmåga till helhetssyn och visionärt tänkande.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012

Redan under den process, som under hösten pågått för att skapa en vision för Simrishamn, så borde politikerna ha lärt sig att tänka i visionära termer – även om det är svårt att lägga om växlar i gamla stelfrusna tankebanor. Ska Simrishamn utvecklas positivt, så kan man inte fortsätta med den tidigare hugskotts- och stuprörspolitiken. Man måste lära sig hur entreprenörer tänker och arbetar utifrån sin världsbild, sina visioner och sin helhetssyn på saker och ting.

Mandelmanns koncept för sin verksamhet i Rörum kan inte knökas in i en rätvinklig ruta eller ner i ett stuprör. De måste ges rejäla frihetsgrader för att utveckla sitt företag. Framgång sker oftast när man bryter tidigare mönster och går utanför det etablerade. Det är en erfarenhet jag själv har från min tid på högskolan i Jönköping och från egen konsultverksamhet. Tyvärr var inte mitt och mina kompetenta partners tanke- och arbetssätt kompatibelt med simrishamnspolitikernas världsbild, därför lyckades vi inte med våra projekt under då rådande kommunledning med stora personliga ekonomiska förluster som följd. Projekt som hade betytt mycket positivt för kommunen.

Med Anna Thott som kommundirektör blir det förhoppningsvis ett trendbrott mot den tidigare förda politiken. Men då måste politikerna kliva ur bonnastövlarna och inte stå kvar i den Österlenska lerjordens sugande grepp och se framtida skördar regna bort.

Mandelmanns har genom sin medverkan i TV-program och på annat sätt gett Sverige en bild av entreprenörskap på Österlen, som förhoppningsvis spillt över på Simrishamns kommun. Det är värt mycket pengar och det bör politikerna tacka dem och belöna dem för samt inte minst inse att den världskarta, som man hade under Margareta Arvidsons, Christer Akejs och Stefan Tellmans dagar, inte är användbar för Simrishamns navigation in i framtiden.

Bevilja Mandelmanns bygglov utan att krångla för det vindkraft de vill ha och inte ett sånt som kommunen tycker att de ska ha. Undantag från en eventuell regel bör i detta fallet helga medlen och är mycket enkelt att motivera utifrån det nya visionära sätt att tänka som Anna Thott och Petra König - säkert inte utan möda - vill få politikerna att anamma.

INTERNAL INTERNAL
Jan Frick
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.