Många skolor eller bra undervisning
Vi måste göra en rejäl omorganisation av Simrishamns grundskola för att garantera en god och likvärdig undervisning för alla elever.
Perspektivet måste ändras från att se antalet skolor som en kvalité i sig till att fokusera på hög kvalitet på undervisningen. Skolans uppdrag är först och främst att utveckla varje elevs kunskaper och sociala förmågor så långt som möjligt. Alla elever skall få behörighet att komma in på gymnasiet vilket är avgörande för att få en bra start på vuxenlivet.
Simrishamns kommun har betydligt högre kostnader för grundskolan än genomsnitttet för Skånes kommuner och kan ändå inte uppnå tillräckligt bra resultat och det trots en erkänt duktig lärarkår. Pengar är inte allt, tvärtom, det finns egentligen inget samband mellan en skolas resultat och kostnaden per elev enligt forskningen. Problemet är ett helt annat, nämligen allt för små skolor.
En F-6 skola behöver ha 120-130 elever för att ha tillräckligt många lärare med rätt kompetens för att kunna tillgodose varje elevs behov. En bra skola behöver också ha tillräckligt många elever för att få lagom stora klasser så att man kan välja kompisar att trivas med, det är viktigt för den sociala träningen och också för själva inlärningen visar forskningen.
Den organisation vi har nu tar inte vara på resurserna så att de kommer eleverna tillgodo på ett optimalt sätt. Gustav Möller, socialdemokratisk socialminister på 30- och 40- talen myntade en gång uttrycket "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket". I det här fallet är det också en stöld av ungdomarnas framtid.
Den politiska majoriteten i Simrishamns kommun är nu beredd att ta konsekvenserna av det drastiskt minskade elevantalet och skapa en organisation som ger förutsättningar för en riktigt bra skola. Det är vi skyldiga våra barn och ungdomar.