Nyheter

Massarbetslösheten kommer att vara kvar oavsett regering

Roger Jönsson (S) utgår ifrån teorin att staten/politikerna kan skapa full sysselsättning i en ekonomi. Jag har gått på de högskolekurser som utgår ifrån denna teori.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2012

Svar till insändaren ”Tack Alliansen för massarbetslösheten”.

Men det går enbart att komma fram till slutsatsen att denna teori är en politisk bluff. Ett bevis på detta är att OECD har kommit fram till att hälften av de arbetande i världen, 1,8 miljarder människor, arbetar inom den svarta sektorn.

Dessa 1,8 miljarder människor kan inte få arbete inom den vita sektorn eftersom staten/politikerna infört regleringar som gör det för dyrt att producera varor och tjänster, samt gör det för dyrt att bedriva företagande och att anställa. OECD menar att 2/3-delar av arbetskraften kommer att arbeta inom den svarta sektorn 2020.

Teorin att staten/politikerna kan skapa full sysselsättning utgår ifrån John Maynard Keynes bok ”The General Theory of Employment, Interest and Money” ifrån 1936. Detta är en dåligt skriven bok, den är diffus och full av logiska felaktigheter. Boken blev dock populär bland vänsterekonomer och dessa utvecklade Keynes teorier till en lättsmält smörja som högskoleelever sedan dess är tvungna att svälja.

Keynes teorier utgår ifrån påståendet ”att en storskalig arbetslöshet är en effekt av för låg efterfrågan på konsumentprodukter”. Utifrån detta påstående ansåg Keynes ”att det inte går att sänka de nominella lönerna för att öka sysselsättningen eftersom efterfrågan på konsumentprodukter i så fall skulle sjunka ännu mer”.

Keynes slutsats var då ”att de nominella lönerna ska ligga kvar på samma nivå som tidigare. I stället ska staten/politikerna genom en ökning av penningmängden i ekonomin sänka arbetarnas reallöner samtidigt som denna åtgärd höjer arbetsgivarnas försäljningsintäkter.”

Problemet med denna slutsats är att den endast kan leda till full sysselsättning om politikerna inför lönestopp eller om politikerna får ansvaret för att sätta lönerna där full sysselsättning uppnås. Men detta föreslog inte Keynes, utan ”enligt hans åsikt begär fackföreningar inte löneökningar för en försämrad köpkraft. Därför kommer arbetsgivarnas intäkter att öka i högre takt än deras lönekostnader”.

Men fackföreningar begär löneökningar för de prishöjningar deras medlemmar drabbas av. Därför kommer också arbetsgivarnas lönekostnader att i stort sett alltid vara för höga i förhållande till deras intäkter och därför kommer vi aldrig att uppnå full sysselsättning. De arbetslösas enda hopp är därför att det uppkommer en stor svart sektor i landet. Detta skulle göra det möjligt för de arbetslösa att själva sätta den lön där de kan bli anställda.

Per-Olof Persson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.