Annons
Nyheter

Minska barngrupperna

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2014

Barngrupperna på fritids har över landet vuxit kraftigt från i snitt 18 barn i början av 1980-talet till 40 barn år 2013. Det är en oroande utveckling som enligt Skolverket riskerar barnens trygghet. Kristdemokraterna har tidigare presenterat förslag för att minska storleken på småbarnsgrupperna i förskolan. Nu går vi vidare med ett konkret förslag för mindre grupper även på fritids. Båda förslagen finansieras genom en kombination av insatser från föräldrar, kommuner och staten.

Vi vill minska gruppstorlekarna inom fritids genom att höja maxtaxan med 100 kronor för första barnet, 67 kronor för andra barnet och 33 kronor för det tredje. För varje krona som föräldrar betalar i höjd maxtaxa ska kommun bidra med en krona och staten med två.

Annons

Denna modell, som vi även vill använda för förskolan, berör endast hushåll med inkomster över 42 000 kronor per månad. Vi vill även sätta ett tak på max tolv barn i småbarnsgrupperna. 

Barn har behov av en lugn och trygg miljö. Att minska barnstorlekarna i fritids och förskolan är viktigt för att höja verksamhetens kvalitet. Sverige ska vara världens bästa land att växa upp i. 

INTERNAL INTERNAL
Sofia Damm KD, Blentarp toppkandidat, i riksdagsvalet
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons