Annons
Nyheter

Nu förstår jag vad flytten av vård betyder

Är patienterna till för sjukvården, eller är sjukvården till för patienterna?
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010

För precis ett år sedan blev jag sjuk och hamnade i sjukvårdens värld för första gången i mitt liv.

Ungefär sex månader innan hade jag följt alla skriverier om att bröstcancervården skulle flyttas till Kristianstad. Men det berörde inte mig – då. Självklart skrev jag på listor och upprop, men jag kunde inte riktigt ta in vad det hela handlade om. Nu vet jag.

Annons

Jag hamnade i Kristianstad och ingen skugga ska falla över personalen där, men hur många har jag inte pratat med och insett att Ystad hade en mycket väl fungerande vård sett ur patientens synpunkt.

Från konstaterad bröstcancer till operation var vägen mycket kort. Utan kontakter hade jag fått vänta i månader på min operation. Jag har kört massor av gånger till Kristianstad och har haft familjemedlemmar och väninnor som ställt upp varje gång. De har tagit ledigt från sitt jobb och följt med mig. Alla är inte lika lyckligt lottade.

Vården ska vara lika för alla men varför är det dyrare för mig som bor i Ystad än om jag till exempel varit bosatt i Kristianstad? Ersättningen jag får för mina 24 resor till Kristianstad och 21 till Malmö räcker långt ifrån ens till bensinen.

Nu har jag varit iväg på min första kontroll i Kristianstad. Vägen dit är lång och för mig så ångestladdad att det är svårt att klä i ord.

Redan innan jag var hemma fanns resultatet av min undersökning i min journal. Det fick jag ta del av tack vara goda kontakter. Men i verkligheten fick jag vänta exakt tre veckor på resultatet. Alla som varit i samma situation vet hur detta förtär invärtes. Allt annat i livet tappar betydelse. Livet står på något obehagligt sätt stilla under hela denna väntetid.

I Ystad hade man en arbetsgång som var att vid första upptäckten av bröstcancer få besked omgående och operationen utförd nästan innan man hunnit fatta vad som hänt. Det fanns enormt duktiga bröstkirurger på vårt lasarett som nu utövar sin skicklighet på andra ställen.

Nu har man infört ett nytt "bröstteam" som ska hjälpa alla. Det är fantastiskt men det hade inte förminskat en enda av mina resor. Varför kunde jag inte få min piccline insatt och omsedd i Ystad? Varför kunde jag inte få min cellgiftsbehandling här hemma? Varför kan inte en läkare åka till Ystad i stället för att alla sjuka ska åka till Kristianstad? Eller varför kunde inte de bröstkirurger som fanns i Ystad operera vissa dagar här och resten på annat lasarett?

Jag har dragit en högvinst i livets lotteri. Jag är frisk igen och inget annat betyder något. Men jag kan bli sjuk igen. Och alla andra små människor som precis som jag kan hamna i samma situation och som kanske inte har mina kontakter och mitt nätverk. Var händer med dem? Och vi är nog många som tror att på Ystads lasarett kan man nu, precis som i alla tider få den vård man behöver vilken tid på dygnet som helst.

Men kan man det?

Jenni Dahlgren
Marie Juhlin
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons