Planera för en levande lands- och kustbygd
Kommunens planprogram för Skillinge hamn beskriver framtidens hamnområde, ritad och berättad av planerare inne i staden, hur det hela ska utformas och gå till.
En detaljplan för Skillinge hamnområde kräver en noggrann penetrering. För att det hela ska fungera behövs en stor bred väg som ansluter direkt till det avsedda området.
Det går således inte att leda den förväntade tunga trafiken på Östra Allegaten ovanpå kulverten för Gislövbäcken. Ej heller är det lämpligt att klämma in en sådan väg mellan husklungan på södra Grossemad och samhället.
Den nödvändiga vägförbindelsen bör gå i en vid båge från Branteviksvägen vid Skeppshandeln förbi Grossemad och ansluta via en rotunda till nya kustvägen till Simrishamn i höjd med Stengården före Högdala. Vägen kan sedan fortsätta uppför backen och via en rotunda även ansluta till Gislövvägen söder om Per-Öras Gård. För att avlasta tätbebyggelsen den tunga trafiken kan den med fördel ledas via en ytterligare förlängning förbi Stenhaga Gård och i kanten av de karga lyckorna tillhöriga Glimminge Gård vidare upp mellan Bolshög och Gnalöv för anslutning till utbyggd motortrafikled strax öster om Tommarp.
Innan man ger sig på att exploatera Skillinge norra hamnområde ytterligare, borde man penetrera och aktivera äldre planer, på att helt enkelt göra båthamn av hela den resterande bukten mellan nuvarande hamn och den södra nabben. En ny stor båthamn med aktiv trollingpool och en återuppstånden Norbergsbro är högst önskvärd. Vid anläggandet av en sådan optimal hamn och definitiv utbyggnad, kan man bredda planen framför municipalhuset (Sjöfartsmuseet), för att ge plats åt tidigare nämnd utbyggd infart via Branteviksvägen och förbifart längs Strandgatan vidare söderut längs kusten.
Hela den södra nabben ut förbi Nabbestenen och ner förbi flyttblocket, Väverskan, kunde utnyttjas för placering av schaktmassor från hamnbygget och bli nyvunnet land för allehanda servicebyggnader, shops, matställen, klubbhus, båtpaviljonger och paradboende. En egen, speciellt anpassad liggplats för sjöräddningsbåten, skulle innebära livsviktig tidsvinst vid utryckning.
Anläggningen skulle bli magnifik som en naturlig förlängning av hela kvarteret Värnen och utan att väsentligt störa den befintliga Gamla-Skillinge-bebyggelsen.
Den norra hamnen kan bli en ypperlig fiske- och varvsbassäng för en eftertraktad service, som pockar på en utbyggnad. Röj gärna upp i det nuvarande industriområdet men utveckla i stället för att avveckla befintlig varvsverksamhet.
Skulle antalet uppställningsplatser för vinterförvaring ej räck till kan mindre båtar uppställas på Nyland vid den gamla slipen såsom förr i tiden. Detta stör mindre än en pråm med en kiosk som ligger och hugger i vågskvalpet på den uttjänta sliprampen.
Vill man till varje pris exploatera strandslätten vid Grossemad, för att på så vis åstadkomma visionen av att hamnen åter hamnar i centrum, kan man med fördel bygga "Nyare Ankaret" därstädes. I stället för en tråkig, utbredd stugby kan ett upplyftande äldreboende och servicelägenheter med havsutsikt uppstå som hjälper till att ta hand om den snabbt grånande befolkningen i sydösthörnet.
Vi liksom de folkvalda ledarna vill ha en levande lands- och kustbygd – ej bara större delen av året en sovande sådan.
"Återvändarna"