Nyheter

Rädda vår älskade sandskog

Nyheter • Publicerad 1 februari 2007

Kommentarer till insändare om Ystads sandskog (den 29 och 31 januari).

Jag har varje år och i stort sett dagligen följt den så kallade gallringen i Sandskogen. Svaret Skogsvårdsstyrelsen lämnade på den utmärkta insändaren från signaturen HBH anser jag vara i det mesta galet.

Jag talade för cirka 15 år sedan med Skogsvårdsstyrelsens arbetsledare i Sandskogen och han sade att det inte var lönt att plantera ek och bok där, då marken inte passar för dessa trädslag. Där trivs björk och tall vilket även är min åsikt.

Avverkning och gallring är i dag så stor, att den överstiger återväxten och därmed blir skogen allt glesare och ej så vacker och trivsam som tidigare. Jag har tidigare arbetat i skogen under skogvaktare Tånnander och planterade då all skog norr om stridsvagnsspåret och även viss inne i skogen, samt stämplade och röjde träd som skulle bort, varefter vi planterade. Detta var mycket noga för att vi skulle få en fin skog.

Hade vår gamle skogvaktare sett hur det går till i dag, hade han garanterat fått tårar i ögonen. Glädjande att Naturskyddsföreningen ska förvalta en del av skogen så att visst hopp finns kvar.

Snälla, släpp inte in Skogsvårdsstyrelsen mer i vår skog!

Henry Olsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.