Rättvisare med rättvisemärkt
Efter att, i YA den 16 februari, ha läst referatet från kommunfullmäktiges möte den 15 februari, som behandlade en motion om att kommunen skulle upphandla rättvisemärkt kaffe, känns det angeläget att förtydliga en del begrepp kring rättvisemärkning och vad detta står för.
Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning, som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
När vi köper rättvisemärkt bidrar vi till att…
…odlare och anställda får skäligt betalt för sitt arbete.
…demokratiutveckling och organisationsrätt främjas.
…barnarbete och diskriminering motverkas.
…miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.
…lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt.
Kan man verkligen göra världen mer rättvis genom att äta en banan eller dricka en kopp kaffe? Svaret är ja. De val av produkter vi gör, berör nämligen inte bara oss själva utan också de människor i andra delar av världen som producerar. Genom att välja rättvisemärkt kan konsumenten göra skillnad.
Du kan också arbeta för att din stad/kommun ska bli en Fairtrade city. Fairtrade city är en diplomering, som lanserades i januari 2006. Diplomeringen är ett sätt för städer och kommuner, som har ambitionen att arbeta aktivt för att öka kännedomen, utbudet och konsumtionen av rättvisemärkta produkter inom kommunen och/eller staden. Syftet med Fairtrade city är att fungera som en språngbräda och ett första steg mot att intensifiera och samordna arbetet med etisk upphandling.
Vi önskar att kommunfullmäktige tar upp frågan på nytt och fattar ett i vårt tycke positivt beslut.
Kersti Olsson
Bo Nilsson
Sven Wollmer
Medlemmar i Internationella gruppen
Ystads Församling