Nyheter

Rena rama hyckleriet

Nyheter • Publicerad 3 september 2014

Cirkusen angående biblioteksfilialerna i Simrishamn fortsätter. Moderaterna tillsammans med Centern och Sverigedemokraterna är emot allt gällande service i byarna, allt ska centraliseras. Moderaternas återremiss yrkande är minst sagt luddigt, så också Centerns rättvise perspektiv. Sverigedemokraterna tycks inte ha någon uppfattning i frågan utan följer snällt Moderaterna.

Det talas mycket om att bokcaféer ska ersätta biblioteksfilialerna utan att tala om att dessa inte har någon som helst koppling till folkbiblioteken. Bokcaféerna blir inget annat än föreningar under samma villkor som vilken annan förenings som helst. De kommer inte att ha tillgång till bibliotekskatalogen och ej heller förmedla lån ur folkbibliotekens bok/media bestånd. Bokkaféerna får själv anskaffa de böcker/medier som de önskar med hjälp av föreningsbidrag och egna insamlade medel. Bokk aféerna omfattas inte heller av Bibliotekslagen.

Det blir minst sagt ännu konstigare då man också yrkar på att utreda om huvudmannaskapet.

Folkbiblioteket regleras i Bibliotekslagen och Skolbiblioteken regleras i Skollagen. Kommunen är huvudman för både Biblioteksverksamheten och för Skolverksamheten, med andra ord finns det redan ”bara en huvudman”. Det blir komiskt när man ska utreda möjligheten att kombinera skol och folkbibliotek. Det borde väl räcka att titta tillbaka när Biblioteksfilialerna var öppna, då var de både folkbibliotek och skolbibliotek, det är lite förvånansvärt att M, C och SD vill utreda detta igen.

Centern har under resans gång hävdat ett rättviseperspektiv. I nämnden tyckte Centern att det mest rättvisa var att lägga ner samtliga filialer och i kommunstyrelsen så tyckte Centern att det mest rättvisa var att alla nämnder skulle göra samma besparingar när nämnden äskade mer pengar för att starta upp tre filialer.

Centern är väl det parti som borde veta att Kultur och Fritidsnämnden har fått gjort alla nedskärningar inom Kultur, Förenings och ungdomsverksamheterna då Fritidsverksamheterna ej påverkas då de ligger skyddade under ett entreprenadsavtal. Kunde vara intressant att få veta hur Centern ser på rättviseperspektivet där?

INTERNAL INTERNAL
Per Andersson, Andre vice, ordförande Kultur, och fritidsnaämnden
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.