Nyheter

Schengenavtalet bygger en mur

1995 gick Sverige med i Europeiska unionen, på gott och ont. 2001 skrev Sverige på Schengenavtalet. Vi i Ung vänster är för ett brett internationellt samarbete mot förtryck och orättvisor.
Nyheter • Publicerad 26 december 2002

EU driver samma linje. Den prioriterar brottsbekämpning och säkerhetsfrågor. Men det vi ser i dag är att man genom Schengenavtalet bygger ett "Fort Europa". En mur som skiljer "dem" från "oss". Detta är inte ett internationellt samarbete av det slag vi eftersträvar. Det som i teorin är ett samarbete för brottsbekämpning blir i praktiken ett sätt att stänga ute flyktingar kommande från krisdrabbade länder utanför EU, genom att inskränka asylrätten, genom att bötfälla flygbolag som transporterar asylsökande flyktingar utan pass och genom att dra stängsel och bygga murar längs EU:s gränser. Vi ser hur rasismen breder ut sig i Europa och hur man sätter likhetstecken mellan flyktingar och kriminalitet. Vi är därför emot Schengen- avtalet och uppmanar alla att sluta upp i en gemensam front mot rasismen och den inhumana flyktingpolitiken som förs i Europa. Oskar Hallström och Stina Andersson, Ung vänster i Ystad

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.