Nyheter

Shell gör oss arga och oroade

Nyheter • Publicerad 7 september 2009

Shells informatör Henry Carlsson uppmanar människor att studera fakta om provborrningar (insändare i YA 090903). Det är just det som många har gjort.

Vi är många som har läst in oss på hur Shells provborrningar och gasutvinning har påverkat naturen och miljön i USA och i Holland. Det är en skrämmande läsning. Därför är oron nu stor och det finns många frågor till Shell.

Shell betonar i alla sammanhang "att vi är mycket måna om en dialog där vi får möjlighet att lyssna på frågor och kommentarer. Den oro som finns, oavsett om den är befogad eller inte, tar vi på största allvar."

Detta är struntsnack! På ett otrevligt sätt utestängde Henry Carlsson den 2 september i Lövestad ett 50-tal personer som kommit för att få ställa frågor till Shell (läs reportagen i YA den 3 september). Alla vi hade tagit oss tid för detta informationstillfälle, i synnerhet som Shell till kvällen hade inbjudit geologiprofessorn Kent Larsson.

Det är tydligen så att vi bara få ställa frågor när det passar Shell och att Shell förbehåller sig rätten att bara låta experter få besvara frågor när Shell bestämmer.

Shell har sagt att detta projekt ska bli ett mönsterexempel, man kan bara undra på vad. Vi som värnar om vår miljö blir kränkta och uppretade av Shells otrevliga sätt att bemöta oss, som äntligen sett en möjlighet att få mer information om gasprojektet – ett projekt som vi anser är ett gigantiskt riskprojekt för vår natur och miljö.

Henry Carlsson, lyssna gärna på andra och då i synnerhet på de många som besitter faktisk kompetens på området!

Birgitta Gran
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.