Annons
Nyheter

Skjut inte pianisten…

Nyheter • Publicerad 15 augusti 2014

...Sätt in en ny flygel istället!

Vem är det egentligen som bestämmer över vad i Simrishamn? Flera artiklar i Ystads Allehanda om bland annat avstängningar av ledande tjänstemän i kommunen, har fått till följd att spekulationer och konspirationsteorier har frodas för fullt bland kommunens invånare.

Annons

Ett svar är att det saknas politisk ledning. Efter valet år 2010 inleddes förhandlingar mellan partierna. Skulle det vara borgerlig allians eller en majoritet med socialdemokraterna som största parti. Österlenpartiet hade vågmästarrollen och fick utdelning i den borgerliga alliansen, bland annat i form av ordförandeposterna i samhällsbyggnadsnämnden och i kulturnämnden. Moderaterna fick kommunalrådet. Någon ”regeringsdeklaration” från alliansen kom aldrig. Inga gemensamma mål för mandatperioden presenterades. De som röstat fram alliansens partier fick aldrig svar på frågor om vilken politik det skulle bli de kommande fyra åren. Bristen på gemensamma politiska mål har resulterat i ett successivt sönderfall av alliansen.

Flera partier har hoppat av. En del ledamöter har bytt parti. Konsekvensen av politik utan mål blir också verksamheter utan mål. Det enklaste då, för de politiker som är ansvariga, är att skylla på ”tjänstemännen”, från förvaltningschefer till mellanchefer.

Traditionen att skylla på tjänstemännen når sin kulmen med det brev som Österlenpartiets Christer Vigren har skickat till kommundirektören. Som ledande kommunpolitiker vet han mycket väl att det är den politiska ledningen som har ansvaret, det vill säga. kommunalrådet Anders Johnsson. Det är alltså ledningen för den allians som Österlenpartiet själv varit med och byggt upp som har det yttersta ansvaret här. Brevet borde alltså gå till samtliga partier i den styrande alliansen, inklusive Österlenpartiet, inte kommundirektören.

För oss är det uppenbart att den politiska majoritet som bildas efter valet i september omedelbart måste göra två saker:

Arbeta fram ett gemensamt politiskt måldokument för den kommande mandatperioden,

Sätta fart på medborgardialog som en del av styrningen av kommunen, enligt de förslag som demokratiberedningen presenterade i en rapport till Kommunfullmäktige i maj 2013.

Sammanfattning –  skjut inte på pianisten! Sätt in en ny flygel istället!

 

INTERNAL INTERNAL
Jacques Öhlund, FI Kommunfullmäktige, och ordinarie ledamot, i Samhällsbyggnadsnämnden, Ing-Mari Jacobsen, FI ersättare, i Samhällsbyggnadsnämnden
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons